BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.413,65
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

LYS yorumları 2016 soru ve cevaplar nasıldı?

LYS yorumları ve LYS soru ve cevapları internethaber'de tartışılıyor. 2016 LYS soruları nasıldı, kolay mıydı zor muydu? Siz de LYS yorumlarınızı yazın anında yayınlayalım...

Abone ol

LYS yorumları ve LYS soru ve cevapları internethaber'de tartışılıyor. Büyük maraton LYS bugün başladı. Peki ama LYS soruları bu sene nasıldı, sorular kolay mıydı zor muydu? LYS Sosyal Bilimler soru ve cevapları, LYS Tarih soru ve cevapları, LYS Coğrafya soru ve cevapları, LYS Felsefe soru ve cevapları nasıldı. Siz de 2016 LYS soru ve cevapları yorumunuzu yazın yayınlayalım.

2016 LYS-4 sonrası tüm soru ve cevapları öğrenciler tartışıyor. LYS 4 soru ve cevapları ÖSYM ais tarafından açıklanmadan  önce bilgiler internethaber'de paylaşılıyor.

Bugün ve yarın yapılacak LYS-4 ve LYS-1 sorularını ÖSYM pazar günü LYS-1 tamamlandıktan sonra internet sitesinde erişime açacak.

2016 LYS SINAV YORUMLARI SORULAR NASILDI?

lys yorumları 2016 soru ve cevaplar nasıldıBugün ve yarın yapılacak LYS-4 ve LYS-1 sorularını ÖSYM pazar günü LYS-1 tamamlandıktan sonra internet sitesinde erişime açacak. LYS soruları ve cevapları internethaber.com'da

Uzmanların LYS4 sorularına ilişkin yorumları şöyle:

Tarih: LYS-4’ te yer alan tarih soruları, 9, 10, 11 ve 12’nci sınıfların tarih müfredatına uygun olarak eşit bir şekilde dağıtılmıştır. Konu dağılımı bakımından önceki yıllarla uyumlu bir sınav olduğu gözlenmiştir. Sorular genelde bilgiye dayalı hazırlanmıştır. Müfredat dışı soru sorulmamıştır. Düzenli çalışan bir öğrencinin çok zorlanmayacağı türde sorulardan oluşmuştur.

Coğrafya-2: LYS-4’ te yer alan coğrafya soruları, 9, 10 ve 11’nci sınıf LYS müfredatını kapsayacak şekilde hazırlanmış olup müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Sınavın zorluk derecesinin gecen yıla göre daha düşük olduğu gözlenmiştir. Öğrenciler soruları rahat çözdüklerini, çeldirici yönü kuvvetli soruların olmadığını belirtmiştir. Genel itibari ile verilen temel bilgiler kullanılarak yapılabilecek rahat bir sınav olmuştur.

Felsefe Grubu: LYS-4’ te yer alan felsefe grubu sorularının, konu dağılımı bakımından önceki yıllarla uyumlu bir sınav olduğu gözlenmiştir. Sınav, sekiz psikoloji, sekiz sosyoloji, sekiz de mantık sorusundan oluşmuştur. Öğrencilerle sınav sonrası yapılan görüşmeler sonucu bu yıl çıkan sorularda müfredat dışı hiçbir soru olmadığı anlaşılmıştır. Psikoloji sorularının daha çok bilgi ağırlıklı olduğu, sosyoloji sorularının daha çok kavram bilgisinin yorumlanmasını gerektirdiğini; öğrencilerin en çok zorlandığı mantık sorularının ise bilgi ağırlıklı sorulardan oluştuğu anlaşılmıştır. 2016 LYS-4’ün felsefe soruları geçmiş yılların soruları ile müfredat ve zorluk derecesi açısından benzer nitelik göstermiştir. Öğrencilerin, mantık soruları dışında zorlanmadıkları söylenebilir.                                     

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Grubu: LYS-4’ te yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi soruları, 2015 LYS ve 2016 YGS din kültürü ve ahlak bilgisi sorularına göre kolay bulunmuştur. Sorulardan 2 tanesinin doğrudan bilgi gerektiren; diğer 6 sorunun ise  “anlam-yorum- paragraf “ sorusu biçiminde olduğu gözlenmiştir. Bilgi gerektiren soruların biri İslam mezheplerinden; diğeri ise Hindistan dinlerinden gelmiştir. Paragraf soruları ise genel İslami konulardan (oruç, Hz. Muhammed gibi)  oluşturulmuştur. Sorularda orta öğretim müfredatı dışında bir içerik görülmemiştir. Dini konularda bilgili ve duyarlı öğrencilerin kolay; aksi durumdaki öğrencilerin nispeten zor bulduğu bir sınav olmuştur.

DİN KÜLTÜRÜ TESTİ ZORLADI

LYS-4 sona erdi. Adaylar vakit kaybetmeden sosyal medyada sınavla ilgili yorumları paylaşmaya başladı. Adaylar, din sorularının zorluğundan yakınırken, tarih testinde yer alan Yakup Kadri Karaosmanoğlu ile ilgili bir soru ise çok tartışıldı.

LYS 4’te adaylara tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sorular yöneltildi. Sınavın sosyal medyadaki ilk yansımalarına göre din kültürü ve ahlak bilgisi soruları zorladı. LYS-4’te sosyal medyada en çok tartışılan sorular arasında ‘Yakup Kadri’ sorusu da yer aldı. Öğrencilerden alınan bilgiye göre ilgili tarih testinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun halkla aydın arasındaki çatışmayı anlatan eseri soruldu. Öğrenciler Twitter’da sorunun tarih değil, edebiyat testinde yer alması gerektiğini ve karıştırılmış olabileceğini iddia etti.

İşte adayların Twitter’da yer alan yorumlarından öne çıkan birkaçı: 

Nur Akbaş ‏@MiraZainer  

Din kültürü soruları ne kazıktı öyle yaa saçmalık..

mert ömer ‏@celikomer00  

Lisans Yerleştirme Sınavına Sayın ÖSYM şu din sorularını ALLAH rızası için kolay sor. İnsan bilmeyince resmen vicdan azabı çekiyor.

BayırBucaklı ( S.Ö ) ‏@karkuor97  

Lisans Yerleştirme Sınavına girdikte Din ve Ahlak soruları zordu yaw. Hani mantık yürütecem oda yok yani beynim durdu vallaha.

Ömer Aydin ‏@omeraydin145 

Lisans Yerleştirme Sınavına girecek su din sorularini niye o kadar zor sordunuz laa.

Bekir Bayındır ‏@bbekirbyndr

#lys 4 din sorularina imam getirsen gene çözemezdi..

büşra temur ‏@busragul1

Bu nasıl din soruları bütün şıklar olabilir

Deniz ‏@Deniznurural  

Lys-4 Tarih testinde edebiyat sorusu soran koca yürekli ösym.

Nurdan Şahin ‏@maviirengii  

Tarih testinin içine edebiyat sorusu karışmış

Hatice ‏@xece56  

Ya her şey tamamda tarih bölümünde edebiyat sorusunun işi ne???

Samet Güneş ‏@Sametgunees  

Bir tm'ci olarak Yakup Kadri'den Yaban'ı görünce yurtdışında Türkiye plakası görmüş gibi bir sevinç yaşadım.