BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,92
ALTIN 2.436,02
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Lütfü Türkkan'dan Bakan'a zor sorular!

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan İstanbul'daki asansör faciasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Abone ol

Türkkan, Torunlar İnşaat tarafından yapılan, Ali Sami Yen Stadyumu’nun arazisindeki rezidans inşaatında meydana gelen asansör faciasında 10 işçinin yaşamını yitirmesini TBMM gündemine taşıdı. Türkkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sitesinde yer alan mevzuatta, yaşanan asansör kazasında kimin sorumluluğu olduğunun açık şekilde yazdığını belirten Türkkan, kazanın ardından ortaya atılan bazı iddiaları da önergesine taşıdı.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI KAZADA SORUMLULUK ALDI MI?

Çalışma Bakanı Çelik’e Bakanlık, facia yaşanmadan önce Torunlar İnşaat’ın rezidans inşaatında üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirdi mi diye soran Türkkan, 10 işçiye mezar olan asansör ile ilgili olarak gerekli denetim ve incelemelerin yapılıp yapılmadığını da sordu ve asansörle ilgili denetim raporlarının nasıl olduğu konusunda açıklama istedi.

FACİAYI ÖNCEDEN GÖREN İSTANBUL TABİP ODASI’NI NEDEN DİNLEMEDİNİZ?

İşçilerin iddia edildiği gibi asansöre yükle birlikte mi bindirildiğini soran Türkkan, iddia edildiği gibi asansörün güvenlik freni arızalı mı dedi ve asansörde aşırı yük uyarı sistemi varsa bunun kaza gerçekleşmeden önce neden devreye girmediğini sordu.

Aynı şantiyede 2014′ün Nisan ayında bir işçi daha hayatını kaybetmişti; MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan önergesinde buna da vurgu yaptı ve 19 yaşında hayatını kaybeden işçinin ölüm nedeni nedir, bu konuda gerekli inceleme yapılmış, soruşturma açılmış mıdır sorusuna yanıt istedi.

Kazanın ardından sıkça dillendirilen bir konu da İstanbul Tabip Odası’nın bu inşaat ile ilgili 4 ay önce yaptığı uyarı. İstanbul Tabip Odası 4 ay önce sosyal medyadan “Bu günden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz” uyarısını yaptı diyen MHP’li vekil, Bakan Çelik’e buna neden uyulmadığını da sordu.

İşte Türkkan'ın yanıt aradığı sorular:

1-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sitesinde mevzuatta açıkça yazması dolayısıyla Bakanlık; asansör kazası yaşanmadan önce Torunlar İnşaat’ın rezidans inşaatında üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmiş midir, Bakanlık bu kazada sorumluluk almakta mıdır?

2-Torun Center inşaatında 10 işçiye mezar olan asansör ile ilgili olarak gerekli denetim ve incelemeler yapılmış mıdır, bu konuda yapılan denetim raporları nasıldır, bu denetimleri kim yapmıştır?

3-İşçiler iddia edildiği gibi asansöre yükle birlikte mi bindirilmiştir?

4-İddia edildiği gibi asansörün güvenlik freni arızalı mıdır, asansörde aşırı yük uyarı sistemi var mıdır, kaza gerçekleşmeden önce neden devreye girmemiştir?

5-2014′ün Nisan ayında aynı şantiyede 19 yaşında hayatını kaybeden işçinin ölüm nedeni nedir, bu konuda gerekli inceleme yapılmış, soruşturma açılmış mıdır?

6-İstanbul Tabip Odası 4 ay önce sosyal medyadan “Bu günden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz.” uyarısını yapmasına rağmen buna neden uyulmamıştır?