BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,05
ALTIN 2.324,50
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Lütfü Türkkan'dan Akdoğan'a TRT soruları!

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, TRT’nin dış yapımlara ödediği ücret konusunu TBMM gündemine taşıdı.

Abone ol

Türkkan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergesinde; TRT’nin AKP İktidarı döneminde dış yapımlara ödediği ücretin tartışma konusu olduğunu, kamusal yayıncılık yapmak için kurulan TRT’nin AKP döneminde kurum içindeki imkanları kullanmak yerine yüksek meblağlar ödeyerek dış yapımlara yönelmesinin dikkat çektiğini belirten Türkkan, Kurum yetkililerince zaman zaman açıklanan TRT gelirlerine ait miktarların da bazı soruları beraberinde getirdiğine vurgu yaptı.

TRT’NİN YAPTIRDIĞI DIŞ YAPIMLARIN KAÇI YAYINLANDI?

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’a TRT’nin 2010-2014 yılları arasında program, film ve dizi olmak üzere kaç dış yapım ısmarladığını, bu yayınlardan kaçının yayınlandığını soran MHP’li vekil, bu yıllar arasında dış yapımlar için ödenen ücretin ne kadar olduğunu da sordu.

Akdoğan’dan TRT’nin televizyon kanallarında yayınlanan ve Kurum dışından alınan programların hangi yapım şirketlerinden alındığı ve bu şirketlerin neye göre belirlendiği konusunda da açıklama isteyen MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Başbakan Yardımcısı Akdoğan’a TRT'ye program yapan ve satan şirketlerin AKP ile bir bağlantısı var mı sorusunu da yöneltti. 

Türkkan'ın önergesi şöyle:

TRT’nin AKP İktidarı döneminde dış yapımlara ödediği ücret tartışma konusu olmuş, kamusal yayıncılık yapmak için kurulan TRT’nin AKP döneminde kurum içindeki imkanları kullanmak yerine yüksek meblağlar ödeyerek dış yapımlara yönelmesi dikkat çekmiştir. Kurum yetkililerince zaman zaman açıklanan TRT gelirlerine ait miktarlar da bazı soruları beraberinde getirmiştir.
Halkın ödediği elektrik faturalarından TRT’ye pay aktarılan bir ülkede bu kurumun gelirlerinin hangi kalemlere ait olduğu ve bunların neye göre alındığı da tartışma yaratmıştır. Bu bağlamda TRT’nin dış yapımlar ile ilgili harcamaları da açıklamaya muhtaç bir konudur.

Bu nedenle;

1-TRT 2010-2014 yılları arasında program, film ve dizi olmak üzere kaç dış yapım ısmarlamıştır, bu yayınlardan kaçı yayınlanmıştır?
2-2010-2014 yılları arasında TRT’nin dış yapımlar için ödediği ücret ne kadardır?
3-TRT’nin televizyon kanallarında yayınlanan ve Kurum dışından alınan programlar hangi yapım şirketi ya da şirketlerinden alınmaktadır, bu şirketler neye göre belirlenmiştir?
4-TRT'ye program yapan ve satan şirketlerin AKP ile bir bağlantısı var mıdır?