BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.246,42
HABER /  GÜNCEL

Lütfi Elvan: Mücadelemiz sürecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan 38. UND Genel Kurulu’nda konuştu

Abone ol

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin 38. Olağan Genel Kurulu bugün İstanbul’da yapıldı. Genel Kurul’da konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, karayolu taşımacılığının 77 milyonu ilgilendiren bir sektör olduğunu vurguladı.

Elvan, “ AB ülkelerinin mevzuat dışı uygulamalarla Türk karayolu taşımacılığı sektörüne engeller çıkardığını biliyoruz. Bu haksızlığı ortadan kaldırmak adına başlatttığımız mücadelemiz kararlılıkla sürecek” dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) 38. Olağan Genel Kurulu bugün İstanbul’da yapıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekilleri ile sektör paydaşları katıldı. “Alternatif güzergahlar çok önemli, mücadelemiz sürecek” Genel kurulda bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, karayolu taşımacılığının 77 milyonu ilgilendiren bir mesele olduğunu söyledi. 

und_lutfi_elvan.jpg

Taşımacılıkta Türkiye’nin alternatif güzergahlara sahip olduğunu ifade eden Elvan şunları söyledi: “ Eğer alternatif güzergahlarınız varsa masada güçlüsünüz demektir. Türkiye’nin taşımacılık altyapısı konusunda çağ atladığını söylemek mümkün ancak ciddi sorunlarımız olduğu da bir gerçek. Bu sorunların üzerine kararlılıkla gideceğiz. Bugüne kadar Ro-Ro hatlarını ve alternatif hatları kullanarak Türkiye’ye uygulanan haksız muamele ile mücadele ettik. Hazar Denizi dahil, ihracat yaptığımız pazarlar için hem Batı’da, hem de Doğu’da bize uygulanan haksız uygulamalar için mücadelemizi sürdüreceğiz. Avrupa Birliği mallarının serbest dolaşımı kurallarla belirlenmiş, gerçek bir husus. Ancak buna rağmen Türkiye’ye uygulanan çifte standart nedeniyle karayolu taşımacılarımız sorunlar yaşıyor, Türk malları AB ülkelerinde serbest dolaşamıyor. Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. AB Bakanlığımız da bu sorunun çözülmesi için devreye girdi. Bugüne kadar İran’da, Macaristan’da ve Bulgaristan’da bize’ yapılan haksız uygulamalar karşısında dik durduk, bu duruşumuz sonuna kadar sürecek.” UND-Bakanlık işbirliği çok önemli UND’nin faaliyetlerini çok önemsediklerini ifade eden Lütfi Elvan, “ Bugüne kadar kararları birlikte aldık. Birlikte dik durduk. Böylesi kritik konularda STK – Bakanlık işbirliği son derece önemli bir olay. Kazanımlarımızı birlikte artırmaya devam edeceğiz” dedi.

İHRACATTA BÜYÜYEN ÜLKEYİZ

İhracatla büyüyen bir ülkeyiz, 2023 hedefi için çalışıyoruz Genel Kurul’da tek aday olan ve oy çoğunluyla yeniden UND Başkanlığına seçilen Çetin Nuhoğlu da, Türkiye’nin ihracatla büyüyen bir ülke olduğuna dikkati çekti.

2023 ihracat hedefine ulaşma konusunda gece-gündüz çalıştıklarını söyleyen Nuhoğlu şunları söyledi: “ 13,5 milyar dolarla, bugün turizmden sonra en fazla hizmet ihracatı gerçekleştiren sektörüz. Biliyoruz ki hükümetimiz Türkiye’nin ekonomik büyümesini ihracata endeksledi. Geçen yıl büyümemizin yüzde 90’ı ihracattan geldi. Türkiye’nin ihracatla büyümekten başka şansı yok. Ülkemiz 2023 ihracat hedefine ulaşması için kendimizi Avrupa – Asya arasında mal taşımak için konumlandırdık.” “Haksız uygulamalarla ihracatımıza engel oluyorlar” Özellikle AB üyesi ülkelerin Türk TIR’larına gümrük kapılarında kanunsuz uygulamalar yaptığını ve bu nedenle Türkiye’nin toplam ihracatının sekteye uğradığını söyleyen Çetin Nuhoğlu, “ Haksız rekabet koşulları, yurt dışında karayolu denetimi ve buna bağlı yüksek cezalar, sınır kapılarında yaşanan uzun beklemeler ve geçiş belgelerinin yetersiz olması hem ihracatımız, hem de sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Bununla hem Bakanlığımızın, hem de hükümetimizin destekleriyle UND olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hukuki olarak bu konuyla ilgili Viyana’da dava açacağız” dedi. 

TÜRK ŞOFÖRÜ ROMA'YA GİTMİYOR

Türk şoförü Roma’ya tatile gitmiyor Türk TIR şoförlerine halen turist vizesi verildiğine işaret eden UND Başkanı, “ Bizim şoförümüz Roma’da Collesium’u gezmeye gitmiyor. 25 yıllık şoförden halen 6 ayda 1 22 adet belge istiyorlar. Olacak iş değil. Bu durumu bir an önce ortadan kaldırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. “36 saat sonra Münih’te olmalıyız, biz 90 saatte ulaşıyoruz” Türkiye’den çıkan araçların 36 saat sonra Münih’te olması gerektiğini ifade eden Nuhoğlu,” Gümrük kapılarında yaşadığımız uzun beklemeler ve haksız uygulamalar nedeniyle bu süre 90 saate ulaşıyor. Zamanımız gümrük kapılarında geçiyor” dedi.

Türkiye’ye son 10 yılda 140 milyar dolar yabancı yatırım geldiğini söyleyen Çetin Nuhoğlu, “ Şu an Avrupa’ya yaptığımız ihracatın yüzde 50’sini Türkiye’deki yabancı şirketler yapıyor. Yani ihracat yapmak için hizmet ithal ediyoruz. Bu durumun bir an önce değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. “Önümüzde 500 milyar dolarlık ihracat hedefi, mal taşımamız gereken bir coğrafya var” UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ise, yabancı ülkelerin Türk malı taşıyan TIR’lara ve şoförlerine uyguladığı çifte standarttan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Şener, “ Pilotların ve deniz adamlarının nasıl vize derdi yoksa karayolu taşımacılarının ve şoförlerin de böyle bir derdinin olmaması gerekir.