BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.426,66
HABER /  GÜNCEL

Londra'da Türkiye kökenli bir kişiye ‘terör’ gözaltısı

İngiltere’nin başkenti Londra’da terör saldırısı hazırlığı yaptıkları iddia edilen biri Türkiye kökenli dört İngiltere vatandaşı gözaltına alındı. Times, dedektiflerin olayın olası Suriye bağlantısını araştırdıklarını yazdı.

Abone ol

İngiltere’nin başkenti Londra’da terör saldırısı hazırlığı yaptıkları iddia edilen biri Türkiye kökenli dört İngiltere vatandaşı gözaltına alındı.

Pazar günü gözaltına alınan kişiler terör eylemi hazırlığı ve terör eylemlerini teşvik suçlamalarıyla sorgulanıyor.

Soruşturmayla ilgili altı adres ve iki araçta aramalar devam ediyor.

Yetkililer Cihatçı oldukları iddia edilen bu kişilerin planların ‘ciddi’ olduğunu ve ateşli silah kullanmaya hazırlandıklarını belirtiyor.

Bununla birlikte yetkililer planın çapının İngiltere'de daha önceki benzer denemelerden daha küçük göründüğünü söylüyor.

Dört kişiden ikisi Londra’nın doğrusundaki Whitechapel’da gözaltına alındı.

Polis ikisi de 25 yaşında olan bu kişilerden birinin Türkiye kökenli İngilitere vatandaşı diğerininse Cezayir kökenli İngiltere vatandaşı olduğunu açıkladı.

28 yaşındaki Azerbaycan kökenli İngiltere vatandaşı olan üçüncü zanlı Londra’nın batısındaki Bayswater’da gözaltına alındı.

Londra’nın Güneydoğusundaki Peckam’da gözaltına dördüncü zanlıysa 29 yaşında, Pakistan kökenli bir İngiltere vatandaşı.

BBCgüvenlik muhabiri Frank Gardner, tutuklamalarla ilgili kararın MI5 ve Londra polisinin terörizmle mücadele dairesinin üst düzey yöneticilerinden oluşan bir komite tarafından alındığını söylüyor.

Gardner iddia edilen saldırı hazırlığının bir süredir izlendiğini belirtiyor.

Bayswater’daki gözaltılara tanıklık eden George Paul, olayın tıpkı filmlerdeki gibi olduğunu, üç polisin yere yatırdığı bir kişinin ‘lütfen kollarımı kırmayın’ gibi bir cümle söyleyerek bağırdığını söyledi.

Suriye bağlantısı olasılığı

Bu arada olay bugünkü İngiliz gazetelerinde de geniş yer buldu.

Gelişmeyi ana sayfasından duyuran Times gazetesi, soruşturmayı yürüten dedektiflerin olayın Suriye’yle bağlantısı olup olmadığını araştırdıklarını aktardı.

Times, zanlıların etnik kökenlerindeki farklılığın dikkat çekici bulduklarını yazıyor.

Gazete, Suriye’de savaşmak üzere İngiltere’den bu ülkeye 2000 ila 3000 arasında Cihatçının gittiğini bildiriyor.