BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,57
HABER /  GÜNCEL

Londra polisi 3 TOMA alıyor

Londra Belediyesi, Londra Emniyet Müdürlüğü'ne 3 adet tazyikli su aracı alması için onay verdi. Kentte büyük tartışma yaratan TOMA'lar Alman polisinden satın alınacak.

Abone ol

Londra Belediyesi, Londra Emniyet Müdürlüğü'ne 3 adet tazyikli su aracı alması için onay verdi.

Londra'da polis ve suçla mücadeleden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Stephen Greenhalgh'in onayıyla Alman polisinden kullanılmış araçlar alınacak.

Belediyeden yapılan açıklamada, kullanılmış araç alımıyla polisin 3.5 milyon dolar tasarruf edileceği belirtildi.

Türkiye'de kısaca 'TOMA' (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) olarak adlandırılan tazyikli su araçlarının polis birimlerinde kullanmaya başlanabilmesi için İçişleri Bakanlığı'nın izni beklenecek.

TOMA alımı, başkentte tartışamalara neden olmuş, protesto gösterileri düzenlemişti.

Kampanya sözcüsü Stephen Reid, Londra polisinin orantısız güç kullanma 'sicili' olduğunu belirterek, tazyikli suç araçlarının kullanılmasının daha çok kaygı yaratacağını dile getirdi.

Bazı protestocular, polisin tazyikli su ve biber gazı gibi taktiklere başvurmasına izin veren devletlerin birçoğunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahkûm olduğunu hatırlattı.

Londra polis yetkilileri halihazırda Kuzey İrlanda'da kullanılan bu araçların, daha yüksek risk taşıyan yöntemlerin yerini alabileceğini savunuyor.

Türk polisinin yaygın şekilde kullandığı Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), özellikle Gezi Parkı eylemleri sırasında Türkiye sokaklarından sıkça boy gösterdi.