BIST 9.046
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.297,30
HABER /  GÜNCEL

Litresi 80 kuruştan 2 liraya çıktı

Hayvan sayısındaki azalma satdece et sektörünü vurmuyor. Etin ardından şimdi de süt fiyatları artıyor.

Abone ol

Hayvan sayısındaki azalmanın da etkisiyle, koyun sütünün litresi 80 kuruştan 2 liraya çıktı.

Balıkesir Damızlık Koyun- Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çakır, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından Balıkesir'in Türkiye genelinde ilk 10 arasında, ülkenin batısında ise ilk sırada yer aldığını söyledi.

Yaklaşık 630 bini koyun olmak üzere, toplam 850 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Balıkesir'de küpeleme çalışmalarının hızla sürdüğünü ifade eden Çakır, şu ana kadar 750 bin küçükbaş hayvanın küpelenerek kayıt altına alındığını bildirdi.

Çakır, özellikle 2008 ve 2009'da et, süt ve yününün fazla kazandırmaması nedeniyle üretim yerine, küçükbaş hayvanların kesime gönderildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Büyükbaş ile birlikte küçükbaş hayvan sayısındaki azalma, zamanla fiyatlara etki yaptı. Kuzu etinin kilogram kesim fiyatı 7-8 liradan 20-21 liraya çıktı. Süt fiyatı da taleple birlikte arttı. Geçen yıl bu dönemlerde 80 kuruşa sattığımız koyun sütünü şimdi 2 liraya veriyoruz. Firmalar zaman zaman süt bulmakta sıkıntı yaşıyor.''

Çakır, et ve süt fiyatlarının normale dönmesi için sadece büyükbaş değil küçükbaş hayvancılığın da desteklenmesi gerektiğini belirtti.