BIST 9.523
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.491,69
HABER /  EKONOMİ

Limon üreticileri yeni sezondan umutlu

Haziran ve temmuz aylarında fiyatı yüzde 62,24 artan limon, önemli üretim merkezlerinden Mersin'deki çiftçilerin hasat dönemi öncesi beklentilerini artırıyor

Abone ol

Mersin'de hasat edilen limonlar üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Türkiye'deki limon üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Mersin'den hasat edilen ürünler Nevşehir ve çevresindeki mağaralara gönderilerek buralarda bekletiliyor. "Yatak limon" adı verilen bu ürünler yaz döneminde piyasaya sürülüyor. Yaz döneminde ürünün az olması ve üretimde söz sahibi ülkelerden Arjantin'deki rekolte kaybı ise limonu yaz dönemi zam şampiyonu yaptı.

Mersin'de Erdemli'yle limon üretiminin karşılandığı en önemli merkez olan Silifke'deki çiftçiler de eylül ayında başlayara hasat dönemi öncesi limon fiyatlarının yüksek seyretmesinden memnun.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can yaptığı açıklamada, ilçe genelinde bu yıl 20 bin dönüm bahçeden 80 bin ton limon hasadının beklendiğini bildirdi.

İlçede limon hasadının, erkenci çeşit olan mayer cinsi limonla eylül ayı başlarında başlayacağını ifade eden Can, hasadın mart sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Limon almak isteyen tüccarların önümüzdeki günlerde bahçeleri gezmeye başlayacağını vurgulayan Can, "Limon fiyatları şu an yüksek seyrediyor. Hasat başlayınca bu seviye biraz düşecek olsa bile beklentimiz çiftçilerin istediği oranda kalması. Fiyatların yüksek olmasını umut ediyoruz. Bu sayede çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alabilirler" dedi.

Can ayrıca şu an yüksek seyreden fiyatların üreticiden çok limonu bekleten tüccarlara yaradığını hatırlatarak hasat dönemiyle çiftçilerin de bu koşullardan yararlanmayı umduğunu sözlerine ekledi.