BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,92
HABER /  POLİTİKA

Liderler öyle vaatlerde bulundu ki..

12 Eylül'de oylanacak referandum anayasası için meydanlara çıkan siyasi liderler, genel seçim havasına büründü!..

Abone ol

İNTERNETHABER - Siyasi liderler, 12 Eylül'de yapılacak referandum için meydanlarda Anayasa değişikliği paketini anlatmaktan çok, genel seçim olacakmış gibi seçim vaatleri verdi.

Başbakan Erdoğan'ın en büyük sözü esnafa düşük faizli kredi müjdesi olurken, Kılıçdaroğlu'nun en büyük sözü, 'Türbanı biz çözeceğiz' oldu. Bahçeli ise referandum meydanlarında sık sık, 'Erdoğan'ı yüce divanda yargılatacağız'ı tekrarlarken, BDP'liler 'özerklik' projesine vurgu yaptı!..

BEDELLİ ASKERLİK VAADİ

Meydanlarda sadece liderler değil, hükümet üyeleri de gittikleri yerlerde ve katıldıkları televizyon programlarında toplumun çeşitli kesimlerine vaatler sıraladılar.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, uzun süredir beklenen ancak, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın karşı çıktığı bedelli askerlik iması "seçim vaadi" olarak yorumlandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve bazı Hükümet üyelerinin de aynı yönde verdiği mesajlar, 12 Eylül'den sonra bedelli askerlik için yeni bir düzenlemenin Meclis'e geleceği yorumları yapılıyor.

İşte siyasilerin referandum meydanlarında verdikleri diğer vaatler;

Başbakan Erdoğan - Halk Bankası'nın uygulayacağı faiz oranını, yüzde 13′ten, yüzde 10′a çekileceğini açıklayan Erdoğan, 1 Eylül 2010′dan itibaren, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle, Esnaf ve Sanatkara, Halk Bankası'nın uygulayacağı faiz oranını, yüzde 13′ten, yüzde 10′a düşürüleceğini söyledi.

Yeni Anayasa sözü

Erdoğan, meydanlarda 2007 seçimlerinin ardından verdikleri "Sivil Anayasa" sözünü muhalef partilerinin engellemeleri yüzünden hayata geçiremediklerini, ancak 12 Eylül'de "evet" oyunun çıkmasının ardından 2011 Temmuz'unda yapılması beklenen genel seçimlerin ardından yeni bir Anayasa sözünü de sık sık yineledi.

Sivas, Konya ve Bursa'ya hızlı tren

Erdoğan, Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan şehre giriş yolunun sağında ve solunda artık modern binaların yanı sıra, Selçuklu mimarisiyle yapılmış binaların yapılacağını açıkladı. Erdoğan ayrıca, Ankara'yı Konya'ya, Sivas ve Bursa'ya bağlayan hızlı tren çalışmalarının başladığını duyurdu.

Sulama projesi

Erdoğan, Konya Ovası için yakın bir zamanda hayata geçecek sulama projesi müjdesi verdi. Proje tamamlandığında sadece ovanın sulanmayacağını, Konya'nın kendisine de yetmeyen su ihtiyacını da karşılayacaklarını açıklayan Erdoğan söz konusu projeyle Beyşehir Gölü'nü de kurtaracaklarını, 130 milyon metreküp su verileceği sözünü verdi. Erdoğan, söz konusu projeyle 3 milyon kişinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının karşılanacağını vaat etti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu - Kılıçdaroğlu'nun miting konuşmaları genel seçim havasında geçti. Sık sık seçmene vaatlerde bulunan Kılıçdaroğlu'nun, en büyük çıkışı ise terörün çözümü noktasında açıkladığı "genel af" açıklamaları oldu. CHP'nin iktidara gelmesi halinde terörü ve türban sorununu çözecekleri sözü veren Kılıçdaroğlu, Türkiye'de işsizliği de yine kendilerinin çözeceklerini iddia etti. Kılıçdaroğlu, terörün çözümü noktasında, toplum barışının bir unsuru, bir öğesi olarak gündeme gelmesi halinde CHP'nin affa "evet" diyeceği sözünü verdi.

Seçim barajı düşecek

Ayrıca Kılıçdaroğlu, CHP'nin, halkın iradesinin parlamentoya yansıması için iktidara geldiklerinde seçim barajının yüzde 10'dan 7'ye düşüreceklerini sözü verdi.

Dokunulmazlıklar kalkacak

CHP'nin iktidara gelmesi halinde dokunulmazlıkları kaldıracaklarını belirten Kılıçdaroğlu, yolsuzlukların de peşine düşecekleri vaadinde bulundu.

MHP Lideri Devlet Bahçeli - MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin ise referandum meydanlarında sık sık Erdoğan'ın, yüce divanda yargılatacakları vaadi dikkat çekti. Bahçeli, terör ve Hükümetin "Demokratik Açılım" projesine yönelik eleştirilerini sıraladı.

BDP'den özerlik açıklamaları - Referandum meydanlarında Anayasa değişiklik paketini "Boykot" edeceklerini ve oy kullanmayacaklarını açıklayan BDP ise, sık sık parti programlarında yer alan "özerklik" projesine vurgu yaptı.