BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  GÜNCEL

Lice'de operasyon sonrası orman yangını çıktı

Diyarbakır - Bingöl karayolunda yola döşenen mayının patlaması sonucu 2 askerin hayatını kaybettiği olaydan sonra bölgedeoperasyon başlatılmasının ardından Lice’de büyük bir yangın çıktığı bildiriliyor.

Abone ol

Diyarbakır - Bingöl karayolunda bulunan Duru Jandarma Karayolu yakınlarında yola döşenen mayının patlaması sonucu 2 askerin öldüğü olaydan sonra bölgede hava destekli operasyon başladı.

Operasyondan sonra Lice ve Hani-Kocaköy ilçelerinde büyük bir yangın çıktığı ve rüzgarın etkisiyle de giderek yayılmaya başladığı bildiriliyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanlığı, Diyarbakır Valiliği’nin, belediyelere ve Orman Müdürlüğü’ne ait yangın söndürme araçlarının bölgeye girmesine güvenlik gerekçesi ile izin vermediğini iddia eden bir açıklama yaptı.

TIKLAYIN - CUDİ DAĞI'NDA YANGIN

Açıklamada yangınları kendi imkânları ile söndürmek için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekillerinden Ziya Pir, Çağlar Demirel, Nimettulah Erdoğmuş, Sibel Yiğitalp, Edip Berk, Feleknas Uca, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanları Ali Şimşek, Hafize İpek, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Ömer Önen, Gülşen Özer, DBP ve HDP’li çok sayıda yönetici Lice’ye hareket ettiği belirtildi.

HDP Diyarbakır milletvekili Edip Berk, Lice’nin Anguz Köy’ünde olduğunu söyleyerek sabah saatlerinde başlayan yangına, güvenlik güçlerinin müdahaleye izin vermediğini söyledi:

“Jandarma güvenlik gerekçesiyle izin veremeyeceğini söyledi. Biz, bu karara karşı koyarak kendi imkanlarımızla yangına müdahale etmeye çalıştık. Ancak şu saat itibariyle yangın büyüyerek Duru Karakolu’ndan Fis Ovası’na, Lice’ye oradan Kocaköy ilçesine kadar 15 köye yayıldı. Yaklaşık 50 bin dönüm arazi yandı. Bölge engebeli olduğu için itfaiye araçları her tarafa müdahale edemiyor. Şu an maalesef 150 noktada yangın var.”

Beş ev yandı

Çelik (Güçlü) Köyü’nde beş evin yandığını söyleyen Edip Berk, yangının Pîrik Köyü’ne doğru ilerlediğini söyledi.

HDP Diyarbakır milletvekili, yangının nasıl başlamış olduğu ile ilgili bilgisinin olmadığını ama bunun doğal nedenlerle çıkmış olabileceğinden şüphe duyduğunu söyledi.

TIKLAYIN - DİYARBAKIR: TEDİRGİN BİR KENT

Diyarbakır milletvekili Edip Berk, bölgeye geldiklerinde helikopterden bir askerin izli mermi attığını gördüğünü, merminin düştüğü yerde de yangın çıktığını ileri sürdü.

Bölgede operasyonun devam ettiğini kaydeden Berk, yedi milletvekili arkadaşı ve köylülerle birlikte, itfaiye ekiplerinin yangını söndürmeye çalıştıklarını ancak yangının hala kontrol altına alınamadığını bildirdi.

Nedeni belirlenemeyen orman yangınları

19 Temmuz'da yine Lice ilçesinde tespit edilemeyen bir sebeple yedi yerde orman yangını başlamış ve geniş bir alan zarar görmüştü.

Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ve Çağlar Demirel yangın söndürme çalışmalarında hava destekli soğutma helikopterlerinin olmamasını gündeme getirmiş bu konuyla ilgili meclise soru önergesi sunarak Türkiye’de orman yangınlarına müdahale etmek üzere kaç adet yangın söndürme helikopteri ve yangın söndürme uçağı bulunduğunu ve bunların kaç tanesinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görev yaptığını sormuşlardı.

Yangına müdahale etmek üzere giden milletvekilleri arasında bulunan Çağler Demirel, Lice’nin dört bir yanında yangın olduğunu, dağlardaki ormanların yandığını söyleyerek hava destekli müdahale olmadığı için söndüme çalışmalarının yetersiz olduğunu ifade etti.

Sabah saatlerinden beri Orman ve Su İşçleri Bakanlığı ile görüştüklerini ve havadan söndürme desteği için helikopter istediklerini söyleyen Çağlar Demirel “ Biz buradan, İdris Baluken Ankara’dan sabahtan beri Orman ve Köy İşleri Bakanı’na ulaşarak itfaiye uçağı desteği istiyoruz. Ancak helikopter ve uçakların en yakın olduğu yer Hatay ili. Ne yazık ki helikopter göndermeye istekli değiller. Olumlu yanıt alamadık. Köylüler ve itfaiye ile birlikte yangını söndürmeye çalışıyoruz ancak çok geniş bir alan ve Lice Yolu üzerindeki köylerin çoğunda birçok ev de yanmış durumda.”