BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.496,86
HABER /  GÜNCEL

Lice'de mezarlıkta çatışma: 1 ölü

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, PKK mezarlığında dikilen PKK'lı Mahsum Korkmaz heykelinin yıkılması sırasında çıkan olaylarda bir kişi öldü.

Abone ol

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, PKK mezarlığında dikilen PKK'lı Mahsum Korkmaz heykelinin yıkılması sırasında çıkan olaylarda bir kişi öldü.

Mezarlıkta toplanan kalabalık heykelin kaldırımasına ilişkin mahkeme kararından sonra buraya gelen güvenlik güçlerine engel olmak istedi.

İki kişinin de yaralandığı olayların sonrasında heykel yıkıldı.

HDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, yaralananların vücudunda kurşun yarası olduğunu söyledi.

15 Ağustos'ta PKK'nın Şemdinli ve Eruh'ta 1984'te ilk saldırılarını gerçekleştirmesinin yıl dönümünde, bu baskınları gerçekleştirenler arasında bulunan ve 1986'da çatışmalarda ölen PKK'lı Mahsum Korkmaz'ın heykeli dikilmişti.

'Heykele el konulması' kararı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı heykelin dikilmesinin ardından 'terör örgütü propagandası yapıldığı' gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında Lice Sulh Ceza Mahkemesi'nden heykele 'suç eşyası' olduğu gerekçesiyle el konulması talep edildi. Mahkeme de, heykele el konulması yönünde karar verdi.

Radikal'in haberine göre mahkeme kararını uygulamak üzere sabahın erken saatlerinde mezarlığa giden güvenlik güçleri, kalabalığın protestosuyla karşılaştı ve olaylar çıktı.

Gruptaki bazı kişilerin de güvenlik güçlerine ateş açtığı haber veriliyor.

Olaylarda ağır yaralanan Mehdi Taşkın adlı 24 yaşındaki bir protestocunun Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde öldüğü bildirildi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, doktorlarla yaptıkları görüşmede başından kurşunla yaralanan Mehdi Taşkın'ın ölüm haberini aldıklarını belirterek, "Olayda iki kişi de yaralanmış. Vücuduna 4 kurşun isabet ettiğini öğrendiğimiz 1 yaralı şu anda hastanede ameliyatta bulunuyor. Diğer yaralının da tedavisi sürüyor" dedi.