BIST 9.087
DOLAR 32,39
EURO 35,06
ALTIN 2.326,79
HABER /  GÜNCEL

Libya'daki yaralılar Türkiye'ye geliyor

Türkiye, Libya'daki savaşta yaralananları feribotla Türkiye'ye getiriyor!

Abone ol
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'nın Misurata kentine ulaşan 'Ankara Feribotu'nun 475 kişiyle yola çıktığını ve içinde 250'ye yakın yaralı bulunduğunu söyledi. Davutoğlu, gemiye F-16 uçaklarının eşlik ettiğini belirterek, feribotun yarın akşam Türkiye'ye ulaşacağını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile Dışişleri Konutu'ndaki görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Görüşmede, son dönemlerde insani yardımlar konusunda yaptıkları çalışmaları ele aldıklarını belirten Davutoğlu, Libya'nın liman kenti Misurata'ya önemli bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla konuyla ilgili Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirdiklerini aktaran Davutoğlu, "Bildiğiniz gibi Misurata uzun süredir kuşatma altında. Çok sayıda sivilin çok olumsuz şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalıştığı bir şehir. Çatışmaların sürdüğü bir şehir. Bize gelen bilgilerde 254 civarında yaralı olduğu ifade ediliyordu." dedi.
Yaklaşık bir haftadır, bölgeye ulaşmaya çalıştıklarını aktaran Davutoğlu, geçtiğimiz hafta gemilerin Misurata'ya ulaşabildiklerini söyledi. Ancak çatışmaların sürmesi dolayısıyla geminin bölgeye yaklaşamadığını kaydeden Bakan Davutoğlu, yapılan görüşmeler sonucunda çatışmaların durmasını temin ettiklerini ve Cumartesi günü geminin limana yanaştığını kaydetti.

Libya'daki ihtiyaç sahiplerine yardımcı olduklarını belirten Davutoğlu, "Takriben 250 yaralıyı Misurata'dan aldık. 100'e yakın Misurata'dan, 'bunlara bazı siviller de' katıldı. Daha sonra gemimiz Bingazi'ye uğradı. Bingazi'de de yaralılarımız vardı. Onları da aldık. Şu anda 475 kişi gemide. Tam sayımları yapılıyor. Kimisi hafif, kimisi ağır yaralı. 250 civarında. 8-9 ülkeden 29 sivili de gemimize aldık. 20 Türk vatandaşımız gemide. Gemi, inşallah yarın akşam geç saatlerde İzmir'e ulaşmış olacak." diye konuştu.

Bu konudaki bütün kapasiteyi Libya'daki vatandaşlara vermeye hazır olduklarını vurgulayan Davutoğlu, 12 tane F-16 uçağı, 1 fırkateynin Misurata'daki operasyona eşlik edip, koruma sağladığını bildirdi. Davutoğlu ayrıca, 15 sağlık personeli ve 8 doktorun da gemide olduğunu ve hala gemide hastaların bakımlarıyla ilgilendiğini belirtti.