BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  GÜNCEL

Libya'da iç savaş ve belirsizlik sürüyor

Libya'nın başkenti Trablus'un 50 kilometre batısındaki kenti yeniden ele geçirmek isteyen lider Kaddafi'ye bağlı güçlerle isyancılar arasında yine çatışmalar yaşanıyor.

Abone ol

Libya'nın bir dizi kentinde çatışmalar yaşanıyor

Libya'nın başkenti Trablus'un 50 kilometre batısındaki Zaviye kenti hükümet yanlısı güçlerle isyancılar arasında yoğun çatışmalara sahne oluyor.

Kenti savunan isyancılar, Kaddafi yanlısı güçleri geri püskürttüğünü ileri sürmüştü ancak bu iddianın ardından yeni çatışma haberleri alınıyor.

Son ulaşan haberlere göre Kaddafi'ye bağlı bir zırhlı birlik Zaviye kentinin merkezine ilerleyerek, çevreye ateş açtı.

Bu sabah yaşanan yoğun çatışmalar ardından bir isyancı BBC'ye yaptığı açıklamada, hükümete bağlı güçlerin tanklarını şehir merkezinden çıkardıklarını söylemişti.

Kenti yeniden ele geçirmek isteyen lider Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle isyancılar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Kaddafi'ye bağlı güçler kentin ana meydanını ele geçirmek için top ve uçaksavarlarla saldırıya geçti.

Bir kent sakini BBC'ye yaptığı açıklamada, tankların ele geçirilip ateşe verildiğini söyledi.

Bu kişiye göre Kaddafi'ye bağlı güçler geri püskürtüldü, kent meydanı da isyancıların elinde.

Gerek bu kentte gerekse diğerlerindeki çatışmalarda tarafların ağır kayıplar verdikleri bildiriliyor.

Petrol ihraç edilen limanlardan Ras Lanuf'taki BBC muhabiri kentin Kaddafi yanlısı güçlerin eline geçtiğini bildiriyor.

Bu kentte de şiddetli çatışmalar yaşandı ve isyancılara karşı toplar ve helikopterler kullanıldı.

Libya Hava Kuvvetleri, yine ülkenin doğusunda, isyancıların kontrolünü ele geçirdikleri Ecdebiye kasabasını bir kaç kez bombaladı.

Gözlemciler ülke genelinde hangi tarafın daha güçlü olduğunu belirlemenin zor olduğunu belirtiyor.

Trablus'taki muhabirimiz, Kaddafi yanlısı kesimin başkentte kontrolü ele geçirmiş göründüğünü ve bu kesimin kendine güveninin giderek arttığını belirtiyor.

Trablus'ta göstericilere müdahale

Öte yandan Albay Muammer Kaddafi'nin denetimi altındaki başkent Trablus'ta ise güvenlik güçleri Cuma namazından sonra protesto gösterileri düzenleyenleri gözyaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak dağıttı.

Bir görgü tanığı, gösteriler sırasında Libya bayrağının yakıldığını söyledi.

Daha önce de gösterilere sahne olan Trablus'un Tacura bölgesinde ise güvenlik güçlerinin yoğun önlemler aldıkları gözlendi.

Çok sayıda sivil polis görevlendirilirken, Kaddafi'ye bağlı milisler de yollarda kontrol noktaları oluşturarak araçları aradı.

Kaddafi ve yakınları için turuncu alarm

Muammer Kaddafi taraftarlarını harekete geçirdi

Bu arada Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol, Libya lideri Muammer Kaddafi ile ailesinin 15 üyesi hakkında turuncu alarm yayımladı.

Interpol'ün turuncu alarmı, bu kişilerin kamu güvenliği için tehdit oluşturdukları anlamına geliyor.

Teşkilattan yapılan açıklamada, kararın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya yaptırım uygulaması ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Libya'da işlendiği iddia edilen savaş suçlarını soruşturmak istemesi nedeniyle alındığı belirtildi.

Interpol'ün kararı, haklarında turuncu alarm yayımlanan kişilere karşı seyahat yasağı uygulanmasına ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulmasına yardımcı oluyor.

'Geçen hafta 170 binden fazla kişi Libya'yı terk etti'

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği de geçen hafta Libya'daki şiddet olaylarından kaçan 170 binden fazla kişinin ülkeyi terk ettiğini duyurdu.

Örgütün acil durum kordinatörü Valerie Amos, bu kişilerin çoğunun ülkelerine dönen erkek göçmen işçiler olduğunu söyledi.

Amos ayrıca dün Libya'dan Tunus'a kaçanların sayısında önemli oranda düşüş olduğunu ve bu nedenle uydudan çekilmiş bazı görüntüleri incelediklerini belirtti.

Libya'da ağır silahlı hükümet yanlısı güçlerin, sınırdan geçmek isteyen mültecileri durdurdukları bildirilmişti.