BIST 9.797
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.435,96
HABER /  DÜNYA

Libya savaşına katılan 2 Arap ülkesi

Arap ülkelerinin Libya konusunda kafası karışık. Türkiye'nin katılmadığı operasyona iki Arap ülkesi harekata destek veriyor.

Abone ol

Arap dünyası yine bölük pörçük. Libya konusunda tek ses olamayan Arap ülkeleri arasında görüş ayrılıkları yine ön planda. Arap Birliği bombardımandan yana duyduğu endişeyi dile getirirken, iki körfez ülkesi askeri koalisyona katıldı. Öte yandan Irak, müdahaleye destek veren bir açıklama yaptı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), üyelerinden Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Libya'ya müdahale eden uluslararası askeri koalisyona katıldığını bildirdi.

KİK Genel Sekreteri Abdurrahman bin Hamad el Attiye, bölgesel bir güvenlik toplantısı için bulunduğu Abu Dabi'de yaptığı açıklamada, iki KİK üyesinin Libya'ya askeri harekat düzenleyen koalisyonun bir parçası olduğunu belirtti ancak bu ülkelerin rolleri ile savaş uçaklarının harekata katılıp katılmadığı konusunda bilgi vermedi.

IRAK'TAN MÜDAHALEYE DESTEK

Irak, uluslararası güçlerin Libya'ya müdahalesine destek verdiğini bildirdi.

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Libya'ya müdahale konusunda Irak'ın pozisyonunu soran Reuters muhabirine verdiği yanıtta, "Irak hükümeti, Libya halkını korumak için gösterilen uluslararası çabaları destekliyor" dedi.

AMR MUSA DÜN FARKLI BUGÜN FARKLI KONUŞTU

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Batılı güçlerin Libya'ya yönelik harekatından kaygı duyduğu yönündeki açıklamasının ardından bugün de Libya'ya askeri harekata yetki veren BM kararına saygı duyduğunu söyledi.

Musa, Kahire'de yaptığı açıklamada, "Arap Birliği'nin tutumu, Libya'nın üyeliğini dondurduğumuz ilk andan itibaren kesin. Biz o zaman BM'nin uçuşa yasak bölge uygulamasını istedik. BM kararına saygı duyuyoruz ve bu konuda bir anlaşmazlık yok" dedi.

Kendilerini sivillerin korunmasının ilgilendirdiğini, BM kararının da bununla alakalı olduğunu kaydeden Musa, "Sivillerin korunması için çalışmaya devam edeceklerini, herkese de herhangi bir askeri harekatta bunu dikkate almaları çağrısında bulunduklarını" belirtti.

Musa dün yaptığı açıklamada, Batılı güçlerin Libya'ya yönelik müdahalesini, amacının dışına çıktığı gerekçesiyle eleştirmişti.

Koalisyon ülkelerinin uçuşa kapalı bölge oluşturulması amacından uzaklaştığını kaydeden Musa, "Libya'da olanlar uçuşa yasak bölge oluşturulması amacından farklıdır. Bizim istediğimiz sivillerin korunmasıdır, başka sivillerin bombalanması değil" demişti.

ARAP DÜNYASI KADDAFİ'NİN GİTMESİNİ İSTİYOR MU?

 Financial Times başyazısında Arap dünyasındaki bu çelişkiye şu satırlarla dikkat çekti:

"Amr Musa yanılıyor. Açıklaması da sorumsuzca. Birleşmiş Milletler kararı sivillerin korunması adına gerekli tüm önlemler için yetki verdi. Batı'yı harekete geçiren sebeplerle ilgili şüphe devam etse de Arap dünyasında bir çok insan Kaddafi'in devrilmesini Batı kadar istiyor. Bunda haksız sayılmazlar. Arap liderleri bu çabaya gereken maddi ve manevi desteği sunmalıdır."