BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,96
ALTIN 2.438,51
HABER /  GÜNCEL

Libya: Emekli generalden yeni hükümet çağrısı

Libya'da geçen hafta düzenlenen saldırılara öncülük eden emekli general Halife Hefter, Yüksek Mahkeme'ye seçimleri yönetmek üzere yeni bir kriz hükümeti kurması çağrısında bulundu. Hefter'e hükümetin bazı isimlerinden de destek var.

Abone ol

Libya'da hükümeti hedef alan saldırılar düzenleyen emekli General Halife Hefter, Yüksek Mahkeme'ye gelecek seçim dönemini yönetmesi için kriz hükümeti kurması çağrısında bulundu.

Bingazi ve Trablus'taki silahlı saldırıları düzenleyen Halife Hefter hükümetin "terörü beslediğini" söyledi.

Devletin farklı kurumlarının da destek verdiği Hefter'in operasyonu için hükümet, "darbe teşebbüsü" dedi ve operasyona katılanlarını tutuklanması talimatını verdi.

Destekçileri tarafından 'Libya'nın onuru' olarak adlandırılan operasyon, Libya'da Kaddafi sonrası kurulan hükümete yönelik en büyük tehdit olarak görülüyor.

Muammer Kaddafi döneminde Genelkurmay Başkanı olarak görev alan Hefter Cuma günü Bingazi'deki militan gruplara karşı saldırıya öncülük etti. Hefter'e bağlı birlikler de Pazar günü başkent Trablus'ta meclis binasının kontrolünü ele geçirdi.

Hefter hükümeti 'teröre destek vermekle' suçluyor, hükümet yetkilileri ise bu suçlamayı reddediyor.

Libya'da meclis başkanı Haziran sonunda yapılacak seçimlere kadar görevinde kalacağını söyledi.

Bingazi'de basına konuşan Hefter'in açıklamaları, bölgeden bildiren muhabirlere göre emekli generalin Libya'ya ilişkin planlarının da açık göstergesi niteliğinde.

Bazı bakanlardan destek var

Hefter, Yüksek Mahkeme'ye de seslenip gelecek seçim dönemini yönetecek hükümeti belirlemek üzere sivillerden oluşan bir konsey kurması çağrısında bulundu.

Hefter ayrıca Müslüman Kardeşler gibi Libya'da faaliyet gösteren İslamcı partilere de son verilmesi çağrısı yaptı.

Emekli general yeni hükümetin "Libya halkının taleplerini önemsemesi" ve Libya'nın "teröristlere yataklık eden bir ülke olmasına" izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Hükümet ve meclis yetkilileri görevlerini bırakma çağrılarını reddetti fakat aralarında ordu komutanları ve BM'nin Libya büyükelçisinin de bulunduğu bazı yetkililer Hefter'in planlarına destek çıktı.

Reuters haber ajansına göre Libya Kültür Bakanı Habib Emin de Hefter'e desteğini ifade etti.

İçişleri Bakanı Salih el Mezig, Salı günü yaptığı açıklamada Hefter'in kampanyasına 'tam destek verdiğini' söylese de daha sonra 'halktan yana olduğunu' dile getirdi.

Libya İçişleri Bakanı geçen hafta saldırıya uğrayan bazı silahlı gruplara maddi destekte bulunuyor.

Seçime hazırlık

Libya Donanması'nın başındaki isim General Ebu Şannak da Hefter'in 'operasyonunu' desteklediğini duyurdu.

Ebu Şannak, bu açıklamasından kısa bir süre sonra beraberindeki iki koruma ve şoförüyle beraber Trablus'ta uğradığı suikast girişiminde yaralandı.

Cuma günü patlak veren çatışmalardan bu yana en az 100 kişi öldü.

Hükümet, Salı günü bütçe oylamasının ardından meclise ara verilmesi önerisinde bulundu. Açıklamada genel seçimlerin 25 Haziran'da düzenleneceği belirtildi.

Haziran'daki seçimler, 2011 yılında devrilip öldürülen Kaddafi'den sonraki ikinci genel seçimler olarak.

Fakat ülke, rakip milis grupların mücadelesi nedeniyle istikrarsız bir dönemden geçiyor.

Planlanan yeni anayasa henüz yazılmadı ve Mart ayından bu yana Libya'da üç farklı başbakan görev yaptı.