BIST 9.460
DOLAR 32,58
EURO 34,82
ALTIN 2.503,10
HABER /  GÜNCEL

Libya: Bingazi limanında şiddetli çatışmalar

Libya'nın Bingazi kentinde ordu birliklerinin kontrolü İslamcı milislerden alma girişimi sırasında şiddetli çarpışmalar meydana geldi. Bir geminin vurulduğu Bingazi limanından dumanlar yükseldiği görüldü.

Abone ol

Libya'nın Bingazi kentinde ordu birliklerinin kontrolü İslamcı milislerden alma girişimi sırasında şiddetli çarpışmalar meydana geldi.

Bir geminin vurulduğu Bingazi limanından dumanlar yükseldiği görüldü. Askeri güçler merkezdeki el-Sabri bölgesinde yaşayan halkın yöreyi tahliye etmesini istedi; büyük bir askeri operasyona girişileceği kaydedildi.

Libya ordusunun geçen ay başlattığı saldırıda Bingazi kentinde 200'ü aşkın insan öldü.

Albay Muammer Kaddafi'nin devrildiği 2011 yılından bu yana kargaşa ortamı yaşayan Libya'da iki rakip yönetim, birbirlerinden tamamen farklı aşiretler, milis güçleri, siyasi hizipler bulunuyor ve tüm bu güçler, petrol zengini ülkede, iktidara sahip olmaya çalışıyor.

Bugün öğleden sonra Bingazi'nin liman kesiminde ağır çatışmalar patlak verdi; askeri güçler tank ve topçu birliklerini konuşlandırdı.

Silahlı kuvvetler sözcüsü Muhammed Hegazi, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada İslamcı milislerin roketatarla bir petrol tankerini vurduğunu ve geminin yanmaya başladığını belirtti.

Görgü tanıklarıysa çatışmalar sırasında vurulan geminin donanmaya ait olduğunu söyledi.

Onlarca kişi kentteki çatışmalardan kaçtı ise de, birçok kent sakini gidecek yerleri olmadığı veya çapraz ateşte kalma korkusuyla sokağa çıkamadığı için kentte mahsur durumda.

Bingazililer, BBC'ye, son haftalardaki şiddet olayları sırasında birçok evin tahrip olduğunu anlatıyor. Eski general Halife Haftar'ı destekleyen askerler, ordunun kenti geri alma çabalarına destek veriyor.

Libya'da yeni seçilen ve uluslararası kamuoyunca tanınan hükümet, Temmuz ayında milis güçlerinin başkent Trablusgarp'ta kontrolü ele geçirmesi üzerine başkenti terkedip ülkenin doğu ucunda, Mısır sınırı yakınındaki Tobruk limanına kaçmak zorunda kalmıştı.

Aralarında Ensar el-Şeria'nın da bulunduğu ve ABD dahil, Batı ülkelerince "terör grubu" olarak sınıflandırılan İslamcı gruplar kıyıdaki Derna kentinde halifelik ilan etmişti.

Doğan siyasi bunalım sonrasında, seçimle işbaşına geçmiş olan Libya hükümeti, Trablusgarp, Bingazi ve Misrata'da kontrolü yitirdi.