BIST 9.719
DOLAR 32,52
EURO 34,83
ALTIN 2.424,33
HABER /  GÜNCEL

Libya Başbakanı: Katar ve Türkiye siyasal İslam dayatmaya çalışıyor

Uluslararası çevreler tarafından Libya'nın resmi Başbakanı olarak kabul edilen Abdullah Tani, Türkiye ve Katar'ın ülkesine siyasal İslam dayatmaya çalıştığını söyledi. Tani, iki ülkenin Mısır örneğini hatırlamaları gerektiğini ifade etti.

Abone ol

Uluslararası çevreler tarafından Libya'nın resmi Başbakanı olarak kabul edilen Abdullah Tani, Türkiye ve Katar'ın ülkesine siyasal İslam dayatmaya çalıştığını söyledi.

Rusya merkezli medya kuruluşu Sputnik'e bir röportaj veren Tani, "Libya'ya siyasal İslam'ı dayatmayı arzu eden ülkeler var. Örneğin Türkiye ve Katar halkın reddetmesine rağmen bunu empoze etmeye çalışıyor" dedi.

Siyasal İslam akımlarının temsilcileriyle bir araya gelip işbirliği yapabileceğini ifade eden Tani, bu akımların ülke gerçeklerinin bir parçası olduğunu vurguladı.

Ancak Tani sözlerine "Ortaklık hegemonya kurmak anlamına gelmemeli. Bu sadece Libya için de geçerli değil. Katar ve Türkiye'nin Müslüman Kardeşler hareketini güçlü biçimde destekledikleri Mısır deneyimi var" diyerek devam etti.

Libya, eski lider Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilmesinden bu yana aşiretler ve mezhepler arasındaki şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Abdullah Tani'nin Başbakanlığını yürüttüğü Tobruk merkezli hükümet, uluslararası güçler tarafından tanınıyor. Ülkenin başkenti Trablus ve Batı bölgeleri ise farklı aşiretlerin ve mezhep gruplarının etki alanına giriyor.

Merkezi Trablus'ta bulunan ve kendisini 'Ulusal Kurtuluş Hükümeti' olarak tanımlayan yapının başında ise Başbakan Ömer el Hasi bulunuyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nde (AKP) milletvekilliği yapmış olan ve eski Meclis Dışişleri Komisyonu üyelerinden , Ekim 2014'te Ankara'nın Libya özel temcilcisi olarak Trablus'u ziyaret etmiş ve el Hasi ile görüşmüş ve Türkiye Trablus'taki hükümetle resmi temas kuran ilk ülke olmuştu.