BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.502,35
HABER /  GÜNCEL

Libor skandalında ilk dava başladı

Küresel faiz işlemlerinde baz alınan Libor'u manipüle etmekle suçlanan Tom Hayes ilk duruşmaya bugün çıktı. Savcı Hayes için 'Suçu işlemesinin tek gereçesi açgözlülük" dedi.

Abone ol

Libor olarak bilinen ve küresel finans işlemlerinde faiz hesaplamaları için baz alınan faizlerde manipülasyon iddialarıyla ilgili ilk dava Londra'da başladı.

Eski yatırım bankacısı Tom Hayes libor oranlarını "manipülatif bir şekilde" etkilemeye çalışmakla suçlanıyor.

2013'te tutuklanan eski UBS ve Citigroup çalışanı olan Hayes ise 2006-2010 arasında sekiz kez yolsuzluk girişiminde bulunduğu yönündeki suçlamaları reddediyor.

Duruşmada doğrudan Hayes'e hitap ederek konuşan savcı Mukul Chawla "Bu davada zanlının suçu işlemesinin tek bir gerekçesi var. O da açgözlülük" dedi.

110 milyon dolarlık usulsüzlük

Diğer taraftan, İngiltere'de finans piyasasını denetleme kurumu FCA, dayanak varlığı hayat sigortası poliçeleri olan ve "ölüm tahvili" olarak adlandırılan finansal enstrümanları satan bir yatırım şirketinin eski başkanına da para cezası vermeyi planlıyor.

Söz konusu tahvillerin değeri 110 milyon dolardan fazla.

Eğer ceza kesilirse bu, şimdiye kadar tek bir kişiye verilen en büyük para cezası olarak da kayda geçecek.

Keydata Yatırım Hizmeti'nin eski başkanı Stewart Ford, müşterilerinin portföylerine işlem yapılan hayat sigortası poliçelerini de dahil ederek uygunsuz işlem yapmakla suçlanıyor.

FCA, kısmen sigorta sahiplerinin ölümüne bağlı olan bu tahvilleri yüksek riskli yatırım olarak görüyor ve sıradan yatırımcılara bu tür yatırım ürünlerinin pazarlanmasını yasaklıyor.