BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  GÜNCEL

Liberya'da eşcinsel derneğine öfke

Derneğin üyelerinden birinin annesinin evi yakılırken, Nobel Barış Ödülü sahibi Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf, eşcinsel haklarına yönelik yasalara destek vermeyeceğini söyledi.

Abone ol

Liberya'da eşcinsel haklarını savunan bir derneğin kurulması, ülkede bazı kesimleri öfkelendirdi.

Derneğin üyelerinden birinin annesinin evi yakılırken, Nobel Barış Ödülü sahibi Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf, eşcinsel haklarına yönelik yasalara destek vermeyeceğini söyledi.

Archie Ponpon ve Abraham Kamara, Afrika'nın birçok ülkesi gibi sosyal açıdan muhafazakar olan ve eşcinselliğin yasaklandığı Liberya'da eşcinsel haklarını savunmak üzere Ocak ayında Modegal adlı derneği kurdu.

Derneğin kuruluşuyla ülkede eşcinsel hakları konusunda yeni bir tartışma süreci başladı. Radyolarda, üniversitelerde derneğin eşcinsel evliliklere izin verilmesi çağrısı tartışıldı.

Din adamları da buna karşı olduklarını söyleyerek tartışmaya katıldı. Geçen ay bir rahip, evlilik töreni sırasında erkeklerin birbiriyle evlenemeyeceğini söyledi. Törene katılanlar rahibi coşkuyla alkışladı.

Modegal'in iki üyesi tacize uğradı. Bu üyeler, başkent Monrovia'daki Liberya Üniversitesi'nde öfkeli öğrencilerin tepkisine hedef oldu, okuldan uzaklaştırıldı.

Cezaların artırılması için girişim

Geçen ay Ponpon'un annesinin evi yakıldı.

Ponpon, saldırının arkasında eşcinsel karşıtlarının olduğundan şüphelendiğini belirterek, "Annem o tarihten beri saklanıyor" dedi.

Ocak'ta ikinci altı yıllık dönemi için yemin eden Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf, eşcinsel haklarına karşı çıkan grupları yatıştırmak için eşcinsel evliliği, ya da eşcinsel haklarıyla ilgili herhangi bir yasa tasarısını imzalamayacağını söyledi.

Lahey'de Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan eski Liberya Cumhurbaşkanı Charles Taylor'ın eşi, muhalif senatör Jewel Taylor da eşcinselliği cezalandıran yasaların ağırlaştırılması için öneri sundu.

Mevcut yasalara göre, eşcinsel ilişkiler bir yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor. Taylor, bunun 10 yıla çıkarılmasını istiyor.

Taylor BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bazı haberlerde benim aynı cinsle ilişkiye girenlerin idam edilmesi gerektiğini söylediğim iddia ediliyor. Hayır ben sadece bunun ağır suç kapsamına alınması için mücadele ediyorum" dedi.