BIST 9.080
DOLAR 32,41
EURO 35,05
ALTIN 2.328,51
HABER /  GÜNCEL

LGS sınavı sözel bölüm kaç soru olacak-sınav kaç dakika sürecek?

LGS sınavı için geri sayım başladı artık son saatler. TEOG yerine getirilen ve isteyen 8. sınıf öğrencilerinin gireceği LGS sınavı 2 Haziran'da yapılacak. Peki LGS sınavında sözel bölümden kaç soru çıkacak, her soru için ÖSYM öğrencilere kaç dakika verecek? LGS sınavında 50 sözel sorusu olacak ve adaylara 75 dakika verilecek.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu sene ilk kez uygulanacak LGS sınavı için artık son saatler, heyecan dorukta. TEOG yerine gelen 8. sınıfların gireceği Liseye Geçiş Sınavı LGS için öğrencilerin kafası karışık. MEb örnek çözümlü LGS sorularını yayınlasa da öğrenciler hala tedirgin kafalarında soru işaretleri var.  LGS sözel bölümde öğrencilere toplam 50 soru sorulacak. Öğrencilere sözel oturum için 75 dakika verilecek. 20 dakikalık bir aranın ardından ise sayısal bölüm için öğrenciler ter dökecek. Sayısal bölümde 40 soru sorulacak 60 dakika verilecek. 

SINAV İKİ BÖLÜMDEN OLUŞACAK: LGS iki sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak. Sözel bölümde Türkçe dersinden 20; T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dilden 10’ar olmak üzere toplam 50 soru çıkacak. Sözel bölüm oturumu saat 09.30’da başlayacak ve adaylara 75 dakika süre verilecek.

Sayısal bölümde ise matematik ve fenden 20’şer soru yer alacak. Sözel bölümden sonra verilecek 45 dakika aradan sonra saat 11.30’da ise sayısal bölüm oturumu başlayacak. Bu oturumda da adaylar 40 soruyu 60 dakikada çözecek. İki oturum arasında öğrenciler sınava girdikleri okuldan ayrılamayacaklar.

 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan değişiklikle 2013 Kasım ayından itibaren liselere giriş için uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları kaldırıldı yerine farklı bir sistem getirildi. Yeni sistemin detayları veliler ve öğrenciler tarafından merak edildi. Yeni sisteme göre isteyen öğrenciler yüksek puanlı okullarda eğitim almak için Liselere Geçiş Sınavı (LGS) olarak adlandırılan sınava katılacak, isteyenler de adrese dayalı olarak evine en yakın okula yerleştirilecek. Ayrıca TEOG’dan farklı olarak LGS’ye öğrenciler kendi okullarında değil, MEB tarafından belirlenen okullarda girecek.

YORUM VE ANALİZ GÜCÜ ÖLÇÜLECEK: Bakanlığın yayınladığı kılavuza göre, her alan için 8’inci sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlara göre öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç gibi becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacak. 2017 Aralık ayında MEB tarafından yayınlanan örnek soruları yorumlayan uzmanlar da, “anlama ve yorumlama” gücünün öne çıkacağını söylemişti. Örnek sorular yayınlandığında bakanlığın sitesinde yapılan açıklamada ise, “Eğitim sisteminde yer alan öğretim programlarının hedefleri, öğrencilerin okulda ne öğrendiği ve öğrendikleriyle neler yapabildikleri üzerinde yoğunlaşacak. Bu doğrultuda sınavla öğrenci alan liselere yerleştirilme sınavı, 8’inci sınıf kazanımlarıyla birlikte kazandırılmak istenen becerilere odaklanan bir sınav olacak” denilmişti.