BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  GÜNCEL

Lezzet şöleni kabusa dönüşebilir

Havalar ısındı, mangalcılar sezonu açtı. Keyifle başlayan lezzet şöleni sizin kabusunuz olabilir dikkat.

Abone ol

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, etlerin mangalda doğrudan ateşle temas ederek pişmesi ve yanmasıyla, özellikle sindirim sisteminde olmak üzere pek çok organda kansere yol açabilen maddeler oluşabileceğini bildirdi.

SAĞLIKLI BİR MANGAL KEYFİ

Prof. Dr. Yorulmaz, ''Sağlıklı bir mangal keyfi için, ateşi uzun süre korumak amacıyla önce mangalın dibine 2 parmak kül konulmalı, üzerine odun kömürü çok büyük parçalar kırılıp içleri de iyice yanacak büyüklükte kırılarak, 10 santimetre yüksekliğinde döşenmelidir. Böyle hazırlanan mangalda, dipten hava alamayan kömürler daha uzun süre yanar'' dedi.

Mangal kömürü içinde siyah kısım kalmayacak biçimde iyice yandıktan ve alev alev yanma bittikten sonra pişirme işlemine başlanması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, mangal için tavuk eti gibi beyaz et tercih edilmesi gerektiği, eğer kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olması ve içine kuyruk yağı konulmamasının faydalı olacağını söyledi.

Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılması, etlerin ateşe çok yakın ya da alevle yakılarak pişirilmemesi gerektiğini anlatan Yorulmaz, yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi: ''Etlerle birlikte sebzeler de pişirilmeli veya etle birlikte salata şeklinde ya da pişmiş sebze yenilmelidir. Mangalda yapılan etle birlikte mutlaka yoğurt, ayran gibi alınmalı. Mangalda pişirilmiş et, haftada bir kereden daha sık tüketilmemelidir. Etler, asla az pişmiş olarak da yenmemelidir. Mangalda et yapılırken bu kurallara uyularak sağlığımızı korumak çok önemlidir.''