BIST 9.729
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.440,43
HABER /  GÜNCEL

Leyla Zana'dan çok tehlikeli sözler!

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, çok tartışılacak açıklamalarda bulundu

Abone ol

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, İngilizce yayın yapan Kürt Rudaw adlı internet sitesinde öyle ifadeler kullandı ki...

Leyla Zana, Kürt Rudaw adlı internet sitesinde çok tartışılacak açıklamalarda bulundu. İşte Zana’nın o sözleri:

"ÖZERKLİK DE YETMEZ!"

Kürt sorunu çözülmedikçe Türkiye'de umut kalmayacağını ve özerkliğin dahi yeterli olmadığını söyleyen Zana,"Yeni anayasada Kürtler için bireysel haklar olacağından söz ediyorlar. Biz de onlara, bireyler olmadığımızı, bir millet olduğumuzu söylüyoruz. Biz bir millette olması gereken hakları istiyoruz. Türkiye’deki bazı Kürtler özerklik istiyor. Mesele şu: 20 milyon Kürt’ten kaç tanesi özerklik talebinde bulunuyor? Bu konu da tartışılmalı. Bana kalırsa Kürtler kendi kaderlerini kendileri tayin etmeliler. İşin başında özerklik istediğimiz doğrudur; ama bugün Türkiye’deki Kürtler, özerkliğin yetersiz olduğunu düşünüyor." ifadelerini kullandı.

"KÜRTLER BÖLÜNMÜŞ DURUMDALAR"

İran, Suriye, Türkiye ve Irak'ın kendi aralarında yaşadıkları gerginlikleri Kürtler söz konusu olduğunda bir kenara attıklarını ve biraraya geldiklerini iddia eden Zana, "Kürtler kendi hakimiyetleri altında kalsın diye ellerinden geleni yapıyorlar. Bazen bu ülkeler birbirlerine de karşı çıkıyor. O zaman, bunlar arasında bir anlaşma olmadığını hissediyorsun. Ama konu Kürtler oldu mu, hepsi biraraya geliyor. Suriye, Türkiye ve İran’da Kürtler hâlâ baskı altında yaşıyor ve bölünmüş durumdalar. Neyse ki Irak’taki Kürtlerin bir tür yarı-özerkliği var. Birleşmiş Milletler kararları uyarınca mevcut olan halkların kendi kaderlerini tayin hakkı, aynı zamanda Kürtler için de geçerli." diye konuştu.

"TÜRKİYE FEDERAL OLSUN"

"Kürtler, kendi topraklarında kendi geleceklerini belirleme hakkına sahip olmalı." diyen Leyla Zana sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: "Özgürlük, özerklik, federalizm ve bağımsızlık da Kürtlerin hakkı. Örneğin Türkiye, Almanya’daki gibi bir federal sistem oluşturabilir. Ankara federal konularda karar alıcı olabilir; Kürtler de kendi bölgesel konularında karar merci olur. Kürtler kendi geleceklerini referandumla tayin etmeli. Referandumun sonucu, Türkiye’deki Kürtler için özerklik de olsa, federalizm de olsa bağımsızlık da olsa biz kabul edeceğiz. Kürtler, dünyanın herhangi başka bir halkı gibi kendi kaderlerini tayin edebilmeli ve dünya da bunu kabul etmek zorunda."

SOYKIRIM DA YAPILDI 

AK Parti hükümetinin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kürtleri oyuna getirdiğini iddia eden Zana, "TRT 6 kanalı, AKP’nin değil bir önceki hükümetin projesiydi. Eğer Türk hükümeti Kürt sorununu diyalog yoluyla çözmek istiyorsa, o halde Kürtlere karşı uyguladıkları onca zulmün ve soykırımların arkasındaki delilleri de kamuoyuna açmalı." dedi.