BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.429,22
HABER /  GÜNCEL

Letonya 18'inci euro ülkesi oldu

1 Ocak itibariyle AB'nin ortak para biri euro'yu kullanmaya başlayan Baltık ülkesi Letonya'da hükümet büyük umutlar vaadediyor ama kamuoyunda derin şüpheler var.

Abone ol

Letonya yeni yıla, Avrupa'nın ortak para birimi euro'nun 18'inci üyesi olarak girdi.

Yakın zaman önce mali krizden çıkmayı başaran Baltık ülkesi, şu an Avrupa Birliği'nin en hızlı büyüyen ekonomisi konumunda.

Muhabirler, euro bölgesinde artarda çöken ekonomiler ve kurtarma paketleri nedeniyle Letonya kamuoyunun yeni para birimine büyük çapta şüpheyle baktığını aktarıyor.

Fakat eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Letonya'da birçokları açısından euro'nun vaadettiği bir umut da var; euro'nun Rusya'ya olan bağımlılığı azaltacağı düşünülüyor.

Yabancı yatırım

Avrupa Komisyonu üyesi Olli Rehn, euro'ya katılımın ''Letonya'nın kıtanın ekonomik ve siyasi kalbine geri dönüş yolculuğunun tamamlandığı'' anlamına geldiğini açıkladı.

Riga hükümeti ve genelde iş dünyası euro'ya geçişi bir kutlama vesilesi olarak görüyor, Letonya'nın kredi derecelendirme kuruluşları ve yabancı yatırımcıların gözünde itibar kazanacağını söylüyorlar.

Buna karşın kimi kamuoyu yoklamaları halkın yüzde 60'a varan bir kısmının euor'yu istemediğine işaret ediyor.

Başbakan Valdis Dombrovskis dün gece yarısı havai fişek gösterileriyle yeni bir yıla ve yeni bir para birimine merhaba diyen Letonyalılara ''Euro ülkemizin ekonomik kalkınması için büyük bir fırsat olacak.'' diye seslendi.

Hayat pahalılığı

Merkez Bankası Başkanı Ilmars Rimsevics, dünyanın en çok kullanılan ikinci parası euro'nun Letonya'ya ekonomik istikrar ve yabancı yatırım kazandıracağını müjdeledi.

Fakat yeni para birimine karşı olan kesim, öncelikle hayat pahalılığının artmasından endişe ediyor.

Asgari ücretle çalışan ve aylık maaşı 284 euro'ya denk gelen Leonora Timofeyeva, ''Ocak ayında herkes fiyatlara zam gelmesini bekliyor.'' diyerek korkusunu dile getirdi.