BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
HABER /  DÜNYA

Lavrov: Türkiye'yle fikir birliği içindeyiz!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul’daki bombalı saldırıyı kınayarak, terörle mücadelede Türkiye ile fikir birliği içinde olduklarını söyledi.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Belgrad’da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Dışişleri Bakanları 35. Oturumu sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Lavrov, “Her şeyden önce bir daha Türkiye’ye ve Türk halkına iğrenç terör saldırıları ile ilgili taziyelerimi sunmak istiyorum. Terörle mücadelede sizinle hemfikiriz. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ankara’da kalıp oturumumuza katılamadığı sebeplerini anlıyoruz”dedi.

BÖLGESEL İSTİKRAR SAĞLANMALI

Karadeniz Ekonomik Birliğini, Karadeniz bölgesindeki üyelerinin ortak çalışmalar sayesinde ekonomi, alt yapı, sosyal gibi çeşitli alanlarda iş birliğini pekiştirmeyi başardığı tek geniş çaplı kurum olarak değerlendirdiklerini belirten Lavrov şöyle devam etti: “Karadeniz bölgesinde bulunan ülkeler ekonomi ve siyaset açısından bizim için geçmişte olduğu kadar gelecekte de ana ortaklarımız. Karadeniz Ekonomik Birliği’nin ileride de çok yönlü ilişkilerin pekiştirilmesini ve bölgesel istikrarı sağlayacağından eminiz.

SİYASİ OLMAYAN ÖZELLİK KORUNMALI

Rusya, kurumun ana tüzüğüne uyulması ve kurumsal yapısının daha da pekiştirilmesi şartıyla Karadeniz Ekonomik Birliği’nin geliştirilmesine ilgi duyuyor. Kurumun mevcut biçimi ve tüzüğüne uyulmasını ve her şeyden önce siyasi olmayan özelliğinin korunmasını önemli düşünüyoruz. Güvenlik sorunları dahil olmak üzere siyasi sorunların görüşülmesi için diğer kurumlar mevcut.

Sırbistan Başkanlığı’na bu kurumun kendisine özgü olmayan sorunlardan koruması için minnettarız. Umarız ki 1 Ocak 2017 yılında başkanlığa geçecek Türkiye de buna devam edecek.

GİRİŞİMİ HOŞ KARŞILIYORUZ

Karadeniz Ekonomik Birliğinin ileride de başarılı kalması kara ve deniz yolların gelişimi, enerji, doğal felaketlerin sonuçlarının ortadan kaldırılması, acil durumda birbirine yardım etmesi gibi alanlarda karşılıklı yararlı projelerin gerçekleştirilmesine bağlıdır. Gelecek yıl, Karadeniz Ekonomik Birliğinin 25. Yıldönümü kutlayacağız. Bu da yaptığımız işleri gözden geçirmek ve geleceğe planları kurmak için çok iyi bir şans. Türk ortaklarımızın gelecek senede yıldönümü kutlama toplantısını düzenleme girişimi hoş karşılıyoruz. Bu toplantı, tüm Karadeniz bölgesi için çok önemli bir olay haline gelecek.

BUNUN İYİ BİR JEST OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Geçtiğimiz 1 Temmuz tarihinde Soçi’de düzenlenen Karadeniz Ekonomik Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısında Rusya, Projeler üzerinde işbirliğinin geliştirilme mekanizması kurma girişimini ve bunun gerçekleştirilmesi için 1 milyar dolar ayırttığını açıkladı. Geçtiğimiz yılın 18 Kasım’ında Selanik şehrinde Rusya Hükümetinin onayladığı Rusya ile Karadeniz Ekonomik Birliği ve Karadeniz Ticaret Bankası arasında yukarıda belirtilen Rusya’nın mali desteği hakkındaki Donör Anlaşması imzalandı. Kurumumuzun 25. Yıldönümü karşısında bunun iyi jesti olduğunu düşünüyorum.

KARARNAMEYİ İMZALADIKLARI İÇİN MİNNETTARIZ

Kurumdaki tüm meslektaşlarımıza bugünkü toplantıda ilgili kararnameyi onayladıkları için minnettarız. İlgi duyan Karadeniz Ekonomik Birliği üyelerini de bu girişime katılmaya davet ediyoruz. Bu girişimin, Kurumun proje potansiyelinin arttırmayı sağlayacak faktör olduğunu düşünüyoruz. Geçen 6 ay içerisinde başarılı şekilde bir sürü etkinlik düzenleyen Sırbistan Başkanlığına bir daha samimi teşekkür etmek, Türk meslektaşlarımıza başarılar dilemek istiyorum.”