BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.311,63
HABER /  GÜNCEL

Latin inşaat devine 'köle işçi' soruşturması

Latin Amerika'nın önde gelen inşaat şirketlerinden Odebrecht hakkında Angola'daki inşaatlarında 500 Brezilyalı işçiyi köle olarak çalıştırdığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Abone ol

Latin Amerika'nın önde gelen inşaat şirketlerinden Odebrecht hakkında, Angola'daki bir inşaatında 500 Brezilyalı işçiyi 'köle gibi' çalıştırdığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

BBC Brezilya'dan Joao Fellet'in haberine göre savcılar Odebrecht'in biyoyakıt santraline işçilere yönelik muameleyle insan ticareti suçu işlediğini söyledi.

Savcılar işçiler için yaklaşık 220 milyon dolar tazminat talep etti.

Latin Amerika'nın en büyük inşaat şirketi olanOdebrecht, ancak davanın resmi olarak tebliğ edilmesi halinde bir açıklama yapacağını belirtti.

İnşaat alanında faaliyet yürütmek üzere 1941'de kurulan şirket bugün petrokimya, petrol, silah, tarım alanlarında da yer alıyor.

Şirket 1984'ten bu yanda Angola'da da faaliyet yürütüyor ve 20 bin işçisiyle bu ülkede en fazla işçi çalıştıran şirket.

Savcıların şirket hakkındaki şikayeti Angola'daki bir bioyakıt santralinin inşaatıyla ilgili.

Haber sonrası soruşturma

Soruşturma, BBC Brezilya'da Aralık ayında yayımlanan ve işçilerin iddialarını içeren bir haberi takiben başlatıldı.

Savcı, davayla ilgili federal polis ve federal savcılara da bildirim yaptı.

Bu, şirket yöneticilerinin ceza gerektiren suçlarla karşı karşıya gelebileceği anlamını taşıyor.

Şikayet dosyasında işçilere modern köleler gibi muamele edildiği ve ondan uzaktaki bir yabancı ülkede olup kendilerine yapılanlara direnememeleri nedeniyle muamelenin ağırlaştırıldığını söyledi.

Savcının hazırladığı belgelere göre, seyahat hakları ellerinden alınan işçiler insan onuruyla bağdaşmayan şartlarda çalışmak zorunda bırakılıdı.

Savcı, şirketin işçiler için Angola’daki Brezilya Büyükelçiliği’nden, çalışma vizesi almak yerine onlara çalışma hakkı vermeyen geçici vizeler talep etti.

Savcı ayrıca şirketin, işçilerin bir Afrika ülkesine seyahat edeceğini ve Angola'da 30 günden az kalacağını belirterek büyükelçiliğe yalan söylediğini iddia etti.

Odebrecth tarafından alınan uçak biletlerinin işçilerin Angola'da çalıştırılma sürelerinin bir aydan uzun bir süreyi kapsadığı belirtiliyor.