BIST 9.704
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,44
HABER /  DÜNYA

Ladin operasyonundaki gizli ayrıntılar

ABD'ye 11 Eylül acılarını yaşatan Bin Ladin, Pakista'da ölü olarak ele geçirildi

Abone ol

Dünya dün Usame bin Ladin öldürüldü haberleriyle çalkalandı. Resmi açıklamalar ve yayınlanan görüntülerle Ladin'in öldürüldüğü haberi kesinleşirken, ABD'de büyük sevinç gösterileri düzenlendi. Ladin'in ölümüyle Obama'nın seçimler öncesi eline olağanüstü bir koz geçirirken, Ecevit'in Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişine benzer bir seçim zaferi kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor!

Pakistan'ın başkenti İslamabad yakınlarındaki lüks bir malikâneye düzenlenen operasyonla öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin'i, çok güvendiği bir isim yakalattı. ABD istihbaratı, "dünyanın en çok aranan adamı"nın yerini, bin Ladin'le aynı evde yaşadığı tahmin edilen bir kuryeyi takip ederek belirledi.

POLİS KARAKOLUNA 250 METRE

Polis karakoluna sadece 250 metre mesafede olduğu bildirilen eve düzenlenen baskın sonucunda bin Ladin öldürüldü. Reuters'a konuşan bir ABD ulusal güvenlik yetkilisi, bin Ladin için görevlendirilen özel kuvvetlere verilen talimatın yakalama değil, öldürme emri olduğunu belirtti.

Operasyon sonucunda, bin Ladin'in bunca yıldır sanılanın aksine dağlarda gizli bir mağarada değil, lüks bir malikânede kaldığı ortaya çıktı.    

ABD MEDYASINDA LADİN ÇIĞLIKLARI- GALERİ

Pakistan televizyonu Geo TV, Bin Ladin'in kaldığı evin uzaktan çekilmiş görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, malikânenin alevler içinde olduğu görüldü.

İslamabad'ın yaklaşık 50 kilometre kuzeyindeki kompleksin beş yıl kadar önce inşa edildiği, ancak “dünyanın en çok aranan adamı” bin Ladin'in ne zamandır kaldığının bilinmediği ifade edildi.     

BAŞINDAN VURULDU

Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonun detayları da belli olmaya başladı. Obama, El Kaide liderinin öldürüldüğü operasyonun Pakistan istihbarat servisinin desteğiyle gerçekleştirildiğini ifade etti.

Başkent İslamabad yakınlarındaki Abbottabad kentindeki eve gerçekleştirilen operasyon sırasında Pakistan istihbarat servisi ISI üyelerin de olay yerinde olduğu belirtildi.

ABD'li yetkililer, teslim olmayı reddeden bin Ladin'in silahlı çatışmada öldüğünü bildirdi. Pakistan istihbaratı, başından vurulan bin Ladin'i öldüren kurşunu kimin sıktığının belli olmadığını açıkladı.

ABD'li yetkililer, baskında 1'i kadın 4 kişinin daha öldüğünü belirtti. Hayatını kaybeden kadının canlı kalkan olarak kullanıldığını belirten yetkililer, yaklaşık 40 dakika süren operasyon sırasında ABD güçleri arasında ölü ya da yaralı olmadığını ifade etti.

ABD HELİKOPTERİ DÜŞTÜ

Ancak bir ABD helikopterinin baskın sırasında mekanik problemlerden dolayı düştüğü bildirildi. Düşen helikopterin daha sonra güvenlik sebebiyle imha edildiği belirtildi. Pakistanlı bir istihbarat yetkilisi ise helikopterin evin çatısından açılan ateşle vurulduğunu söyledi.

CNN International'in haberine göre, Obama yönetimi operasyon öncesi toplanan istihbaratı Pakistan dahil hiçbir ülkeyle paylaşmadı. ABD hükümeti içinde de az sayıda kişinin baskından haberdar olduğu ifade edildi.

Operasyonu yürüten CIA Başkanı Leon Panetta'nın baskını, diğer istihbarat yetkilileriyle birlikte Virginia Langley'de CIA'in merkezindeki konferans odasında naklen izlediği bildirildi.

CESETE NELER OLDU?
İŞTE GELİŞMELERİN TÜM DETAYLARI [PAGE]

DENİZE GÖMÜLDÜ İDDİASI  


Beyaz Saray yetkilileri, cesede İslami usullere uygun davranıldığını açıkladı.

ABD'li basını, Pakistan'daki operasyonun ardından bin Ladin'in cesedinin Afganistan'a getirildiğini ve daha sonra da denize gömüldüğünü duyurdu. Ayrıca, bin Ladin'in cesedinin ilk önce Suudi Arabistan'a gönderilmek istendiği ancak Suudi yetkililerin bunu reddettiği ifade edildi.

Açıklamanın da DNA testleriyle teyit alındıktan sonra yapıldığı belirtildi. ABD basını, bin Ladin'in bunca yıldır sanılanın aksine dağlarda gizli bir mağarada değil, İslamabad yakınlarında bir malikanede ele geçirildiğini bildirdi. Bin Ladin'in öldürüldüğü evin, polis karakoluna 250 metre mesafede olduğu öne sürüldü.

Operasyonda bin Ladin'in yanı sıra aralarında oğlunun da bulunduğu üç erkeğin ve bir kadının da öldürüldüğü öne sürüldü. El Arabiya televizyonu, operasyon sırasında bin Ladin'in iki eşi ile dört oğlunun da tutuklandığını söyledi. El Arabiya, operasyonun yaklaşık 40 dakika sürdüğünü ifade etti.

TALİMAT KRALİYET DÜĞÜNÜ SIRASINDA

CNN televizyonu, Obama'nın Mart ortasından bu yana beş gizli Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı yaparak, operasyonun planlamasıyla bizzat ilgilendiğini söyledi.

CNN'in Beyaz Saray muhabirinin verdiği bilgiye göre, son Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı Perşembe günü yapıldı ve elindeki son bilgileri değerlendiren Obama, Cuma günlü Kraliyet Düğünü sırasında operasyon için düğmeye bastı.

ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından 2001 yılında Usame bin Ladin'i yakalamak ve el Kaide'yi etkisiz hale getirmek için Afganistan'a girmişti.

Yabancı haber kanallarına konuşan ABD'li uzmanlar, bu olayın ABD'nin terörle savaşının başarıyla sonuçlandığı anlamına geldiğini belirtiyor.

DÜNYANIN EN ÇOK ARANAN İSMİYDİ

Bin Ladin ve el Kaide, 1990'larda düzenledikleri saldırılarla isimlerini dünyaya duyurmaya başlamış ancak esas bilinirlikleri 3 bin kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül saldırılarıyla olmuştu.

Suudi Arabistan doğumlu olan bin Ladin, dünyanın en çok aranan ismiydi. Bin Ladin'in 100 milyonlarca dolarlık şahsi servetinin olduğu ve bunun da el Kaide'nin ana gelir kaynağı olduğu ifade ediliyor.

Bin Ladin, 11 Eylül'den önce de FBI'ın en çok arananlar listesinde yer alıyordu.  

Usame bin Ladin'in emriyle gerçekleştirildiği sanılan diğer saldırılar arasında Ekim 1993'te Somali'de ABD askerlerine yönelik saldırı, Ağustos 1998'de Doğu Afrika'daki ABD elçiliklerine yönelik 224 kişinin hayatını kaybettiği ikiz bombalama ve EKim 2000'de 17 ABD'li denizcinin öldürülmesi bulunuyor.

GÖRÜNTÜLER YAYIMLANABİLİR

Amerikan Associated Press ajansının haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden iki yetkili, DNA testinin yüzde 99,9'luk kesinlik oranıyla Bin Ladin'in öldüğünü kanıtladığını belirtti.

Yetkililer, testin nerede ve nasıl yapıldığı konusunda bilgi vermedi.

Pentagon yetkilileri, defin olarak açıklanan, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in cesedinin denize bırakılmasına ilişkin görüntülerin yakında kamuoyuna sunulabileceğini bildirdi.

EVDE TELEFON VE İNTERNET YOK

Yetkililer, bugüne kadar yakalanan teröristlerin sorgulamalarından Usame Bin Ladin'in bu kuryeye çok güvendiğini ve hatta terör lideriyle aynı evde yaşıyor olabileceğini de öğrendi. Tek girişin güvenlikli iki kapıdan yapılabildiği eve telefon ve internet kablosu bağlantısının olmadığını tespit eden yetkililer, evin çöpünün asla toplatılmadığı, hemen yakıldığını da belirlediler.

FOTOĞRAFLAR DÜZMECE ÇIKTI

AFP haber ajansı, aşağıda da görülebilen fotoğrafları analiz ederek, "El Kaide liderinin sağ tarafta bulunan ve bilinmeyen bir tarihte çekilen arşiv fotoğrafındaki çene ve sakal kısmının kopyalanarak bin Ladin'e ait olmayan ceset fotoğrafına yapıştırıldığını" aktardı.   

Sahte olduğunun ortaya çıkmasının ardından Pakistan televizyonları fotoğrafları geri çekti. Fotoğraf, bin Ladin'in vurulduğu haberinin duyulmasıyla birlikte birçok kanalda yayına verilmişti.