BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  POLİTİKA

'Kuzey Kürdistan'a hoşgeldiniz'

Baydemir ile Barzani görüşmesinin en çarpıcı cümlesi Baydemir'in "Kuzey Kürdistan'a hoş geldiniz" sözü oldu.

Abone ol

Türkiye'den ayrılmadan önce Diyarbakır Belediya Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret eden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, barış projesine katkıda bulunmak için Diyarbakır'da bulunduğunu belirterek, "Kürdistan halkı barış için sabırlı olsun. Amed bizimde evimizdir, Ancak Erbil de sizin evinizdir" dedi.

Baydemir ile Barzani görüşmesinin en çarpıcı cümlesi ise Baydemir'in "Kuzey Kürdistan'a hoş geldiniz" sözü oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, beraberinde ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti.
 
Barzani'nin ziyareti nedeniyle belediye binası önüne üzerinde Türk ve Kürt bayrakları bulunan Kürtçe, Türkçe ve İngilizce yazılı "Hoş geldiniz" tabelası konuldu. Barzani'yi belediye binası önünde yöresel kiyafet giyen Osman Baydemir, Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve belediyenin tüm şube müdürleri ile karşıladı.
 
BAYDEMİR: KUZEY KÜRDİSTAN'A HOŞ GELDİNİZ
 
Baydemir, karşılamada binaya girmeden önce Barzani ile ayakta bir süre sohbet etti. Daha sonra Baydemir, Barzani ve milletvekilleri gazetecilerin alınmadığı ve yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından Mesut Barzani ile Osman Baydemir, Türk ve Kürt bayraklarının bulunduğu büyük tabelanın önünde, Şivan Perwer, Ahmet Türk, BDP'li ve Ak Partili yeni ve eski milletvekilleri ile birlikte basının karşısına çıktı.

Başkan Baydemir "Evinize Amed'e (Diyarbakır) hoşgeldiniz" diyerek başladığı Kürtçe konuşmasında şunları söyledi:
 
"Değerli başkan Kuzey Kürdistan'a hoşgeldiniz. Bugün Güney Kürdistan'ın başkanı memleketi olan Amed'dedir. Burada olmanızdan çok memnununuz ki, bugün sizin hizmetinizdeyim. Birlikte ittifakımız için yemek yiyeceğiz. Kardeşlik elimizi birbirimize vereceğiz. Allah'a şükürler olsun ki ittifaka da inanıyorum. İçinde bulunduğumuz asır birlik olarak ve çalışarak mazlum halkların ve mazlum halkların özgürlük yüzyılı olacaktır. Bir çağrım var bütün Türk kardeşlerime, Arap kardeşlerime ve Fars kardeşlerime. Kürtlerin birliği, ittifakı bu kardeşlerimizin de dostluğudur. Kürtler ittifak olursa inşallah Ortadoğu barışa ulaşacaktır. Ortadoğu barışa ulaşırsa Araplar, Türkler ve Farslar da demokrasiye ulaşır. Bugün tarihi bir gündür ve tarihte de yerini bulacaktır. Sayın başkan Barzani ilede paylaştım. Amed, sayın başkanın evidir, aynı şekilde Erbil'de Kamışlı'da ve Mahabat'ta biz bütün Kürtlerin evidir. Bu görüş ve ziyaret Kürtlerin ittifakının temelini oluşturacak bu gezi. Kürt milleti günden güne barışla demokrasiye ve özgürlüğüne ulaşacaktır. Kentinize hoş geldiniz başımızın üzerinde yeriniz var. Dün herkes tarihi bir gün yaşadı. Barışçıl bir gündü dün yaşananlar. 2013 Nevruz'unda başkan Öcalan'da barış projesinin yolunu Türkiye'de açtı. Kim ki bu barış projesinde yerini aldı Öcalan gibi, Erdoğan gibi bende bir Kürt evladı olarak onlara teşekkürlerimi iletiyorum. Ölümsüz Barzani'den Mazlum Doğan'a Sakine Cansız'a kadar Kürdistan şehitleri önünde saygıyla eğiliyorum."
 
BARZANİ: BARIŞ İÇİN GELDİM 
 
Kendisini karşılayan Baydemir'e teşekkür eden Mesud Barzani, kendisinin Diyarbakır'a barış projesinin yürümesi için geldiğini söyledi. Barış projesini sonuna kadar desteklediğini tekrarlayan Barzani, şöyle dedi:

"Kardeşim Osman Demir'e çok teşekkür ediyorum. Amed'e gelişimiz kardeşlik ve barış mesajını taşıyor. Barış sürecini desteklemek için de burada bulunuyoruz. Kürdistan halkını, Türk milletinin selamlarını iletmek istiyoruz. Hewler'in selamlarını özellikle Amed halkına iletmek istiyoruz. Şunu söylemek istiyorum ki, biz Kürdistan halkı olarak barışsever bir halkız. Arap, Türk, Fars kardeşlerine barış elimizi uzatıyoruz. Sayın Başbakan Erdoğan'ın atmış olduğu barış sürecini takdirle görüyoruz. Keza sayın Öcalan'ın bu yaklaşımını takdirle karşılıyoruz, barış sürecini başlattıkları için. Bu barış sürecinin arkasındayız tüm gücümüzle. Dileğimiz bu ki Kürdistan halkı sabırlı olsun, sabırlı davransın çünkü barış projesi kolay elde edilen bir proje değildir. Barış ile kazanımlar başka yollarla elde edilmiyor. Çok açık söylemek istiyorum ki, önceliğimiz Kürtlerin birliğidir. Kürtler birlikte olursa hem kendisine daha da hizmet sunabilirler, hem de diğer Arap ve Türk kardeşlerine hizmet sunabilirler. Biz görüyoruz Amed'te başlamış olan yeni bir tarihi süreç başladı. Ve bunun devam etmesini umuyoruz. Yıllarca fedekarlıkla kurban verdiğimiz amaçlarımızı kazanmada barış en iyi yoldur. Benim için Amed aziz ve değerli bir yerdir. İlk kez olarak Amed şehrinde gezmekteyiz. Tüm yüreğimizle Amed'i seviyoruz. Amed bizim evimizdir Osman Bey Hewler de (Erbil) sizin evinizdir"