BIST 9.723
DOLAR 32,53
EURO 34,80
ALTIN 2.425,83
HABER /  DÜNYA

Kuzey Kore füze deniyor

Japon Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin 4 füze attığını açıkladı. Washinton 'provakasyon' dedi.

Abone ol

Japon Kyodo haber ajansı denemesi yapılan füzelerin orta-menzilli Rodong olduğunu ve ülkenin batısındaki Hokkaido adasının 500 km yakınına düştüğünü duyurdu. CNN televizyonu ise Japon Denizi"ne düşen füzenin, uzun menzilli Taepodong-2 tipi füzeden daha küçük olduğunu duyurdu. Japon Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore"nin 4 füze attığını açıkladı.

Japonya, Kuzey Kore"nin füze denemelerini "kışkırtıcı" olarak niteledi. Washington ise Kuzey Kore"nin uzun menzilli füze denemesini Discovery uzay mekiğinin fırlatıldığı gün yapmasını “dikkat çekmeye yönelik provokasyon” olarak değerlendirdi.

Kuze Kore 1998"de de Japonya"yı hedef aldığı bilinen Taepodong-1 füzelerini denemiş, yaklaşık 2 bin kilometre menzilli Taepodong-1 füzesi, Japonya üzerinden geçerek Pasifik Okyanusu"na düşmüştü. Daha sonra gelen uluslararası baskılar üzerine Kuzey Kore denemeleri durdurmuştu.

ABD ve Japonya, Kuzey Kore"nin kıtalararası uzun menzilli Taepodong-2 füzesi deneme yapacağından kuşkulanıyordu.

ABD, Rusya ve Japonya, nükleer programını durduması için Kuzey Kore"yi ikna etmeye çalışıyor. Ancak, diplomatik temaslar son aylarda sekteye uğradı. ABD Başkanı George Bush, yaptığı bir konuşmada, Kuzey Kore"nin uzun mezilli Taepodong-2 füzeleri denemesi halinde yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapmıştı.