BIST 9.547
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.488,92
HABER /  DÜNYA

Kuzey Koreyi yakacak belgeler

Sarı Deniz'de iki ay önce batan Güney Kore gemisinin Kuzey Kore tarafından fırlatılan bir torpido yüzünden battığı açıklandı.

Abone ol

Yürütülen soruşturma sonunda müfettişler, geminin Kuzey Kore tarafından gönderilen bir torpido yüzünden battığına dair ellerinde kanıt olduğunu kaydetti. Açıklamada, "(Gemi) Kuzey Kore'de yapılan ve bir Kuzey Kore denizaltısından atılan bir torpidonun gemi dışında patlaması ile batmıştır" tespitine yer verildi.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak'ın makamından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'ye yönelik sert tedbirler alınacağını açıklandı ve konuyla ilgili acil toplantı yapılacağı belirtildi.

1200 tonluk Güney Kore savaş gemisi "Cheonan" 26 Martta batmış ve 46 denizci hayatını kaybetmişti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, ABD, Britanya ve İsveç'ten uzmanların da bulunduğu sivil ve askeri yetkililerden oluşan bir ekip görev almıştı.

Öte yandan Kuzey Kore'nin, Güney Kore'nin geminin batırılması suçlamasıyla Kuzey'e yaptırım uygulaması durumunda savaş da dahil olmak üzere her türlü sert tedbiri alacağı açıklandı.

Kuzey Kore Ulusal Savunma Komisyonundan yapılan açıklamada, Güney Kore'nin açıkladığı soruşturma sonuçlarının "kurgu" olduğu bildirildi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Kuzey Kore'nin izolasyonunu derinleştirecek saldırgan hareketlerinden sorumlu tutulacağı kaydedildi.