BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.487,15
HABER /  GÜNCEL

Kuveyt: Şiileri 'aşağılayan' tweete hapis cezası

Mahkeme İslamcı bir sosyal medya kullanıcısının Muhammed Peygamber'in kızı Fatma ile ilgili aşağılayıcı tweetler attığına hükmederek, üç yıl hapis cezası verdi.

Abone ol

Kuveyt'te bir mahkeme, Sünni bir internet kullanıcısını Şiiler hakkında aşağılayıcı bir tweet attığı gerekçesi ile üç yıl hapse mahkûm etti.

Fransız Haber Ajansı (AFP)'nin haberine göre mahkeme, Mübarek El Bathali isimli İslamcı sosyal medya kullanıcısının attığı tweetlerde Şii azınlığı aşağıladığına ve ulusal bütünlüğe zarar verdiğine dair yeterli kanıt olduğuna hükmetti. Bathali 2011 yılında da benzer suçlamalarla altı ay cezaevinde kalmıştı.

Bathali, Twitter hesabından ceza aldığını doğrularken, diğer online eylemciler cezayı kınadı.

Şii bir avukat olan Ali el Ali, Bathali'yi tweeti dolayısıyla şikayet etmişti. AFP'ye konuşan Ali, birkaç ay önce Bathali'nin Muhammed Peygamber'in kızı Fatma'yı aşağılayan tweetler attığını söyledi.

Şii mezhebinde Fatma son derece saygı gören bir figür. Bathali'nin gönderileri Şii anlatımında Fatma ile ilgili kısımlarla alay ediyordu.

Karar temyiz edilebilir, ancak Bathali temyiz sürecini beklemeden hapse girmek zorunda.

Bathali hakkında verilen karar, 2013 yılında çıkarılan bir "milli birlik" kanununa dayanıyor. Ülkede mezhepler arası gerilim tırmandığında kanun çıkarılmıştı. Şiiler, 1.25 milyon nüfuslu ülkenin yaklaşık üçte birini oluşturuyorlar.

Son birkaç yılda Kuveyt mahkemeleri birçok internet kullanıcısına dinle ilgili olan ve emiri eleştiren tweetler nedeni ile ceza verdi.