BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  GÜNCEL

'Kutup ayılarının nesli tükenmiyor'

Kutup ayılarını nesli tükenme tehlikesi olan bir tür olarak sınıflandırma girişimi ABD'de başarısızlıkla sonuçlandı.

Abone ol

Çevreciler, kutup ayılarının "nesli tükenmekte olan bir tür" olarak kayda geçirilmesi için Amerika Birleşik Devletleri'nde yürüttükleri hukuk mücadelesini kaybetti.

İçişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin kararında, kutup ayılarının "tehlike altında bir tür" olarak sınıflandırılması uygun görüldü.

Bu sınıflama, kutup ayılarına daha az koruma sağlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Tükenmekte Olan Türler yasası gereğince, hükümetin kutup ayılarının yaşadığı bölgedeki sera gazı emisyonlarının etkisini değerlendirmesi zorunlu.

Örneğin Kuzey Alaska'da petrol arama ve çıkarma ruhsatları verilirken, bu durumun da göz önüne alınması gerekiyor.

Ancak kutup ayıları Başkan Bush döneminde "tehlike altında bir tür" olarak sınıflandırıldığında, söz konusu yasanın sera gazı emisyonlarının değerlendirilmesini zorunlu kılmaması için bir yönetmelik çıkarılmıştı.

Dolayısıyla kutup ayılarının yaşadığı bölgede, sera gazı emisyonunu arttıracak sanayi faaliyetinin sınırlanması için, ayıların "nesli tükenmekte olan bir tür" olarak sınıflandırılması gerekiyordu.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi adlı sivil toplum kuruluşu karara tepki göstererek, bunun Bush dönemindeki "bilime aykırı" uygulamaların Obama tarafından devam ettirildiğinin kanıtı olduğunu savundu.

Kuruluş kutup ayılarının yüzde 80'inin 40 yıl içinde yok olacağını vurgulayarak, bu bilimsel gerçeğe uygun muamele görmeleri için hukuki mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.