BIST 9.718
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.431,11
HABER /  GÜNCEL

'Kutbi girdap' ABD'ye rekor soğukları getiriyor

Kutuplardan gelen soğuk hava dalgası Kanada ve ABD'de hava sıcaklığını rekor seviyelere doğru indiriyor. Hafta sonundan bu yana dondurucu soğukların 16 kişinin ölümüne neden olduğu bildirildi.

Abone ol

'Kutbi girdap' olarak adlandırılan meteorolojik olay nedeniyle ABD'nin kimi eyaletlerinde hava sıcaklıklarının rekor seviyelere düşmesi bekleniyor.

Kanada'nın kimi bölgeleri şimdiden kar fırtınasının etkisi altında ve ABD'nin kuzey doğusunda da kar kalınlığı 60 santimetreye tırmandı.

Son birkaç günde hava muhalefeti 16 kişinin ölümüne yol açarken, hafta sonunda 3700'ü aşkın uçak seferi iptal edilmek zorunda kaldı.

Chicago dahil bölgedeki bir dizi kentte okullar kar tatiline girdi. Yetkililer çok gerekli olmadıkça dışarı çıkılmamasını salık veriyor.

New York'un JFK Havaaalanı'nda Toronto'dan inen bir uçak pistte manevra yaparken kayarak kara saplandı.

Kazada kimse yaralanmadı. Fakat New York'un ana havaalanında uçuşlar buzlanmadan dolayı yaklaşık 2 saat askıya alındı.

Salı gününe kadar sürmesi beklenen dondurucu soğuklar, kuzey kutbundan gelen ve saat istikametinin tersi yönde hareket eden yoğun hava dalgasından, ya da bilimsel adıyla, kutbi girdaptan kaynaklanıyor.

Meteoroloji ABD'nin kuzey ve orta bölgelerinde hava sıcaklığının rüzgarın da etkisiyle eksi 51 dereceye kadar inebileceğini tahmin ediyor.

ABD'nin doğusu da yoğun kar yağışından nasibini almış durumda. Boston'da kar kalınlığı 45 santimetre civarında.

Kuzey Amerika bundan önce en son 1994 yılında kutbi girdabın etkisi altına girmişti.