BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,62
ALTIN 2.488,74

Kuşbakışı Ergenekon!

Acaba onca kanı bir darbeyi tezgahlayabilmek için mi döktüler?


"Çetelerden arındırılmış, temiz bir Türkiye kurmanın tüm diğer gelişmelerden daha önemli olduğuna inanıyoruz!" diyerek başlıyordu Can Dündar, 7 Ocak 1997'de yayınlanan 40 Dakika programına.

28 Şubat darbesi için gerekli zemin tüm hararetiyle oluşturulup, paketlenen olaylar sıcak sıcak servis edilirken önümüze, Can Dündar'ın birinci gündemi yine de "çeteler"di.

Susurluk olayıyla patlayan "çeteler"in uzantısı, köklerini darbelerle besleyen bir örgüte mi dayanıyordu?

Bugün hala ısrarla "Ergenekon diye bir şey yoktur, AK Parti hükümeti ve yandaşlarının uydurmasıdır" diyenlere belki de taa o yıllardan cevap veriyordu.

Tabi bir de hatırlatmayla: "Olaylara kuşbakışı bakmaya çalışarak..."

Can Dündar'ın o gün sorduğu soruların, bugün Ergenekon sanıklarına verilen cezaların tartışmaları sürerken çok anlamlı olduğunu düşünüyorum:

"Acaba yıllarca bizim karanlık eller diye tanımlayıp durduğumuz, Türkiye'yi 12 Eylül'e sürükleyen güçler bugün karşımızda gördüğümüz insanlar mı? Acaba onca kanı bir darbeyi tezgahlayabilmek için mi döktüler?"

O gün programda konuşan Emekli Deniz Subayı Erol Mütercimler 13 yıllık incelemeleri sonucunda çok ilginç bir örgütle karşılaştıklarını söylüyordu. Mütercimler'e göre ülkeyi darbeye sürükleyen ve bugün çete diye anılan örgütün gerçek adı : "Ergenekon"

1997 yılında henüz 28 Şubat darbesine neredeyse 1 ay kala Erol Mütercimler'in "Ergenekon" hakkında söyledikleri oldukça çarpıcı:

"Ben de ilk kez bu örgütün adını öğrendiğimde şok oldum. Çünkü o kadar yıl yüzlerce insanla konuştum, ihtilalci, darbe subaylarla. Ama bunu ilk ben Emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk'ten duyduğum ve öğrendiğimde anlayamadım. Memduh Ünlütürk Paşa dedi ki:

" Bu Ergenekon şöyle bir örgüttür; Bu Genelkurmay'ın da hükümetlerin de bürokratların da herkesin üstünde bir örgüttür. Bu yasayla falan kurulmuş bir örgüt değildir. Bu 1960 27 Mayıs darbesinden sonra CIA Pentagon tarafından kurdurtulmuş.

Bunun içinde bulunan insanlar da buraya hizmet eden insanlardır. Ama bunlar vatana ihanet olsun diye hizmet etmezler. Biz vatanı kurtarıyoruz, vatana hizmet ediyoruz düşüncesiyle bu örgütün içinde yer almışlardır. Bunun içinde özellikle Amerika'da kontrgerilla eğitiminden geçmiş generallerin bir bölümü yeri geldiğinde bu Ergenekon'un içinde yer alır.

Sonuçta ben daha başka insanlardan da bu Ergenekon'u araştırdığımda şunu gördüm; bunun içinde subaylar var, emniyetçiler var, profesörler var, gazeteciler var, işadamları var, sıradan insanlar var. İşte bugün çeteler dediğimiz birimler Ergenkon'un içindeki birer bölüm. Adını saydığımız kişiler de Ergenekon adı verilen bu üst örgüt tarafından kullanılan tetikçiler. Turgut Özal, kendisine yönelik suikast girişimiyle ilgili yapılan araştırmalardan sonra ne dedi: "Bir örgüte geldim,çattım." İşte bu örgütün adı: Ergenekon! "

Programda dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in de Ergenekon örgütünden haberdar olduğu ama üstlerine gidemedikleri yönünde açıklamaları da mevcut.

Bugüne dönüp baktığımızda ise Ergenekon Davası'nda verilen cezaları az bulabilirsiniz, çok bulabilirsiniz.

Kararı siyasi, hukuki, ahlaki bulabilirsiniz, bulmayabilirsiniz.

Sonuçta Can Dündar'ın dediği gibi olaylara biraz da kuşbakışı bakmak gerek.

Ama dikkat edin! Bu kuş "devekuşu" olmasın!