BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  DÜNYA

Kuş gribi yeniden mi geliyor?

FAO kuş gribinin özellikle sınırlı kaynağı olan ülkelerin kümes hayvancılığını tehdit ettiğini bildirdi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu yıl Asya'da görülen ve Avrupa'da da tespit edilen, hızla yayıldığı belirtilen kuş gribinin özellikle sınırlı kaynağı olan ülkelerin kümes hayvancılığını tehdit ettiğini bildirdi.

Merkezi Roma'da bulunan FAO'dan yapılan açıklamada, “2014 yılında Asya’da görülen virüs türüne benzeyen ve Avrupa’da tespit edilen yeni tür kuş gribi, kümes hayvancılığına ciddi bir tehdit oluşturuyor. FAO ve Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE)  özellikle yabani kuşların bulunduğu Karadeniz ve Doğu Atlantik göç yollarında olan sınırlı kaynaklı ülkeler için tehdidin ciddi boyutta olduğu konusunda uyarıda bulundu” denildi.

Almanya, Hollanda ve Birleşik Krallık’ın "H5N8" türü yeni kuş gribi virüsünün kümes hayvanı çiftliklerinde görüldüğünü teyit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, Alman yetkililerin virüsün yabani bir kuşta görüldüğünü de doğruladığı kaydedildi.

Çin, Japonya ve Güney Kore'deki kümes hayvanlarında, su kuşlarında ve göçmen kuşlarda “H5N8” virüsü salgınına sene başında rastlanmıştı. FAO ve OIE uzmanlarına göre, virüsün bu kadar kısa sürede bir yabani kuş ve üç farklı kümes hayvancılığı üretim sistemi olmak üzere üç Avrupa ülkesinde görülmesinde yabani kuşlar rol oynadı.

H5N8 virüsünün insanlara bulaştığı henüz doğrulanmadı. FAO açıklamasında, "Bununla birlikte virüs, hindi ve tavuklarda büyük sayılarda ölümlere yol açacak kadar yüksek düzeyde bulaşıcı olma özelliğini taşıyor. Virüsün yol açtığı hastalık belirtilerini çok az gösteren yabani kuşlar da belirlendi. Diğer kuş gribi salgınlarındaki deneyime dayanarak yabani kuşların virüsü uzun mesafeler boyunca taşıyabildiği biliniyor" ifadesi yer aldı.

FAO'ya göre, yeni virüs türünün ortaya çıkması, kuş gribinin evrim geçirmeye devam edeceğini ve halk sağlığı, gıda güvenliği ve beslenmeyi tehlikeye atacak olası salgınlar konusunda dünya için bir uyarı olduğunu gösteriyor. Bu yüzden geliştirilmiş kontrol çabalarının sürdürülmesi ve maddi açıdan desteklenmesinin yanında karşılaşılacak olası bir vakaya karşı en üst düzeyde hazırlıklı olunması tavsiye ediliyor.

FAO açıklamasında, "H5N8" ismiyle anılan yeni virüsün henüz insanlara bulaşmadığının altı çizildi. Açıklamada, "2005-2006 yıllarında Asya, Afrika ve Avrupa’da görülen H5N1 virüsüyle bağlantılı olduğu biliniyor. Yabani kuşlarda da görülen H5N1 salgını yaklaşık 400 insanın ve milyonlarca kümes hayvanının ölümüne neden olduğu için hayvanlar konusunda önleyici müdahaleler son derece önemli görülüyor" denildi.