BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.498,23
HABER /  EKONOMİ

Kurtuluş inşaatta

Haluk Sur,Türkiye'nin orta gelir tuzağını aşması için öncelikli olarak inşaata ağırlık vermesi gerektiğine dikkat çekti.

Abone ol

Cushman&Wakefield  Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur,12 bin 75 doların altında milli gelire sahip ülkelerin orta gelir tuzağı dögüsünde bulunduğunu belirtti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Başkan Haluk Sur, Türkiye’nin ‘orta gelir tuzağı’nı aşması için öncelikli olarak inşaat sektörüne ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre,kişi başına düşen milli geliri 12 bin 75 doların altında olduğu ülkelerin orta gelir tuzağında olduğunu söyleyen Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Haluk Sur, Türkiye’nin ortalama 11 bin dolarla bu döngüde yer aldığını belirtti. Son 50 senede bu tuzağı aşan çok az ülke olduğunu belirten Sur, “Japonya, Güney Kore, Singapur, Taylan bu tuzağı aşan ülkelerden. Hepsi inşaat ile çıkış yaptı. Bu ülkelere ait bizim teknoloji markası olarak bildiğimiz dünya markaları inşaatla yola çıktılar. Şimdi Türkiye’de devletin bazı kesimleri inşaatta teşvike gerek yok, sıçramayı teknoloji ile yapalım deniyor. Buna karşı değiliz ama birini öldürerek diğeri yaşatamazsın. İnşaatı durdurursanız yüksek teknoloji uzak bir rüya olarak kalır” dedi.

YÜZDE 7 KÜÇÜLME RİSK DEĞİL

Gayrimenkul sektöründeki satışlarda yaşanan durağanlığı değerlendiren Sur, kısa dönem dalgalanmaların olacağını ancak gayrimenkulde orta ve uzun vade için dinamiklerin sağlam olduğunu ifade etti. Sur, “Sert manevraların yaşandığı Türkiye’de yüzde 6-7 küçülme risk anlamına gelmez. Türkiye’de inşaat sektörü üzerinden haksız kampanyalar yürütülüyor. Ama unutmamak gerekir ki ne zaman inşaat büyürse o zaman ekonomi büyüyor” dedi. Sur, inşaatın 200’den fazla alt sektörü beslediğini belirtti.

OYUN KURAMIYORUZ

Türkiye’nin Çin’den sonra ikinci büyük inşaat sektörüne sahip ülke olduğunu belirten Haluk Sur, mühendislik ve müşavirlik alanında Türkiye’nin zayıf olduğunu dile getirdi. Bu alanlarda Türk şirketlerinin söz sahibi olmadığı için büyük projelerde taşeron düzeyinde kaldığını belirten Sur, katma değeri yüksek bir sektör haline gelmek için müşavirlik alanında güçlenilmesi gerektiğini kaydetti.

ALT GELİRLİYE EV YOK

TÜRKİYE’de alt gelir grubu için yılda 250 bin konuta, orta gelirli için de 300 bin konuta ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Haluk Sur, özel sektörün bu alanda üretim yapamadığını ifade etti. TOKİ’nin yılda 60 bin konutla bu talebe cevap vermede yetersiz kaldığını söyleyen Sur, “Tüm sektör metrekaresi 3 bin liraya satılan evlere yoğunlaşıyor. Asıl ihtiyaç metrekaresi 1.500 lira ve altında olan evlerde” dedi.

ORTA GELİR TUZAĞI NEDİR

ORTA gelir tuzağı, kişi başı düşen milli geliri belli bir seviyeye ulaşan gelişmekte olan ülkenin, Ar-Ge’den uzak üretim yapısından ve geleneksel iş modellerine bağlı kalmasından dolayı kısırdöngüye girmesi; kolay kolay gelişmiş ülke kategorisine ulaşamaması olarak tanımlanıyor.