BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.435,71
HABER /  POLİTİKA

Kurtulmuş'tan hükümete sert sözler

HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, helikopter ihalesini skandal sözleriyle değerlendirdi

Abone ol
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Genel Maksat Helikopteri İhalesi'nde bugün ortaya çıkan neticenin, gösterdikleri tepkinin haklılığını ortaya koyduğunu'' belirtti. Kurtulmuş, ihalenin siyasi bir skandal olduğunu iddia etti.

Kurtulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, bugün sonuçlanan Genel Maksat Helikopteri İhalesi'nin daha önce Wikileaks belgelerine de konu olduğunu hatırlattı.

Numan Kurtulmuş, 17 Aralık 2010'da düzenledikleri basın toplantısında, Wikileaks belgelerinde yer alan bazı ifadeleri dile getirip, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den açıklama beklediklerini dile getirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Söz konusu ifadelerde, Türk Silahı Kuvvetlerinin Genel Maksat Helikopteri İhalesi'nde finale kalan iki firmadan biri olan Sikorsky, 'Kazanmak için iyi bir şansa sahipler' cümleleriyle Sayın Gönül tarafından övülmekteydi.

Sayın Gönül'ün ihalenin tamamlanmasından çok önce, 6 Şubat 2010'da, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile yaptığı görüşmede dile getirdiği bu sözler, tarafımızca 'ihsas-ı rey' olarak yorumlanmıştı. Sayın Gönül, meseleyi gündeme taşımamız üzerine yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu görüşmede firma yetkilerinin bulunmadığını ifade etmiş, ikili görüşme esnasında Sikorsky firmasının 'üstün yeteneklerinden' bahseden ABD Savunma Bakanına neden 'Sikorsky ihaleyi kazanmak için iyi bir şansa sahip' cümlesini sarf ettiğine açıklık getirmemişti.''

Savunma Sanayii İcra Komitesinin bugün yaptığı toplantıda Genel Maksat Helikopter İhalesi'ni, Amerikan Sikorsky firmasının kazandığının açıklandığını belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

''Herhangi bir demokratik ülkede milyarlarca dolarlık bir ihalenin sonuçlanmasından çok önce alıcı tarafın satıcı tarafa net bir şekilde kendi görüşünü ifade etmesi kelimenin en hafif anlamıyla siyasi bir skandal olarak nitelendirilir. Böylesi bir skandala karışanların derhal istifa etmeleri söz konusu demokratik ülkelerin kamuoylarınca beklenir. Maalesef bu konuyu dile getirmemizin üzerinden geçen süre zarfında Hükümetin konuyu geçiştirmeye çalıştığını, Sayın Bakanın da ısrarla istifa müessesinden uzak durduğunu gördük. Bugün ortaya çıkan netice göstermiş olduğumuz tepkinin haklılığını ortaya koymaktadır.''

Kurtulmuş, yazılı açıklamasında, Wikileaks belgelerinde yer alan, Gönül ile Gates arasında geçtiği iddia edilen görüşme tutanağına da yer verdi.