BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Kurtulmuş ittifaka nasıl bakıyor?

HAS Parti önümüzdeki seçimlerde ittifak yapacak mı? Partinin en yetkili ağzı bakın ne dedi?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, yaklaşan seçimler öncesinde birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Ortak dil tartışmaya konu olmamalı. Adalet merkezi yönetimde olmalı. Her il kendi kararını kendi vermeli" diye konuşan Numan Kurtulmuş, canlı yayın konuğu olduğu Habertürk televizyonundan Pelin Çift'in sorularını şöyle yanıtladı:

Kamuoyu araştırması yaptırıyor musunuz?

Henüz parti kuruluş kararının mürekkebi kurumadı.

İktidarın alternattifi olan partiyiz.  Hem AK Parti'den hem SP'den ayrışmanız gerekiyor. Sizin işiniz Erdoğan'dan daha zor değil mi?

AK Parti kurulduğu zaman siyaset sahnesi temizlenmiş. Sağlık problemleri yaşayan rahmetli Ecevit Başbakandı.  Saha temizlenmişti, iç ve dış konjonktür AK Parti'ye destek oluyordu.

BİZ SARP YOKUŞTA TIRMANACAĞIZ

Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu partiler konjonktür partileriydi. Konjonktür bu partilere güç verdi. ANAP da öyleydi. HAS Parti Türkiye'deki siyasal ve ekonomik siyasetin sistematik yanlışlarını ortadan kaldırmak üzere yola çıktı. Konjonktür bizim önümüzü açmıyor görünüyor ama halkın içinde ciddi ciddi bir muhalefet vardır. Millet bizim yolumuzu açacaktır. Biz dümdüz temizlenmiş bir yolda değil, sarp bir yokuşta tırmanacağız. Bize bu yolu halk açacaktır. Biz farklılığımızı karşıtlık üzerinden kurmayacağız. Bunu aşacağız. Biz ortaya koyacağımız üç alanda koyacağız. Bir üslup farkıdır. Biz Türkiye'nin her kesimiyle konuşuyoruz. Siyasetin takdiri topladığımızı görüyoruz. İkincisi yöntemdir. Biz soğuk savaş siyasetinin yöntemleriyle siyaset yapmayacağız. Biz sadece eksiği söylemeyeceğiz, doğrunun da nasıl yapılacağını ortaya koyacağız. Kürt meselesinde, anayasa değişikliğinde önerilerimizi ortaya koyduk. Seçim çalışmalarında eğitimden sağlığa, ekonomiden dış politikaya ne düşünüyorsak onları yayınlayacağız.

Özal'ın dört eğilim modelini mi uyguluyorsunuz?

Herkes orada eski söylediklerini söyledi. Bizim sol, milliyetçi, milli görüş, liberal, merkez sağ ve sivil toplumdan gelen arkadaşlarımız var. Bu anlamda dört eğilim değil belki ondört olabilir. Bu bizim medeniyetimizin maruf diye tanımladığı evrensel doğrulardır. Geçmişimiz ne olursa olsun önce biz hakkaniyete dayalı bir sistemin kurulmasını öngörüyoruz. Kimsenin ötelenmediği, ikinci sınıf vatandaş olmadığı bir sistemi öngörüyoruz. Bunları nasıl yapacağız? Hepimiz adalet, bütün fertlerin özgürlüğü ve hakça paylaşım diyoruz.

Ortak amaçlar sözkonusu ise ittifakı düşünür müsünüz?

HAS Parti'nin ittifakı milletle ve milletin farklı kesimleri olabilir. Çok canlı ve organik bir ittifakı temin etmeye çalışıyoruz. Diğer partilerle ilgili ittifak meselesinde, şimdiye kadar ne böyle bir teklifle karşılaştık ne de böyle bir arayışa girdik. Hepimiz milleti iktidara taşıyacak siyasi mekanizmayla nasıl iktidar oluruz bunun hazırlığı içerisindeyiz.

Kapıyı kapatmıyorsunuz ama

Seçim ittifakı siyasal kültür meselesidir. Bazı ana konularda işbirliği olabilir. Program ittifakları olabilir. Ama şu anda konuşlanan ittifaklar farklıdır. HAS Parti'nin böyle bir niyetimiz yok.

Erbakan sizin için 'usta varken çırağa itibar edilmez' dedi? Neler diyeceksiniz?

Sayın Erbakan bizim de hürmet ettiğimiz eski bir başbakandır. Türkiye'ye hizmet etti. Tespitleri kendisinindir bir şey söylemek istemiyorum.

Diyanet Vakfı'ndaki Ayşe Sucu istifa etti? Değerlendirmeniz neler olacak?

Bu konuyu çok teferruatlı bilmediğim için yorum yapmak istemiyorum.

Türkiye İsrail'den ısrarla özür bekliyor, İsrail dilemiyor. Sizin yaklaşımınız nasıl?

Dış politika söylem değil eylem üzerinden yürür. Türkiye ile İsrail ilişkileri Davos'taki one minutes yüzünden gerginleşmiş gözüküyor. İsrail'in en büyük başarısı diplamatik başarıdır. Davos'taki one minutes çıkışı hepimizin yüreğine su serpti. Ancak onu Davos'ta söylemek marifet değildir, asıl marifet onu Birleşmiş Milletler salonunda söylemektir. Türkiye OECD konusunda İsrail'e destek verdi. İsrail, Türkiye hükümetinin nasıl davranacağını biliyor.Mavi Marmara'da üç tane şart koşuldu. Ben Pazar günü yaptığım il başkanları toplantısında 'İsrail özür dilemeyecek' dedim. Ertesi gün İsrail açıkça özür dilemeyeceğini söyledi.