BIST 9.712
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,02
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Kurtulmuş 13 Eylül'de Hayır diyecek

Saadet Partisi lideri Numan Kurtulmuş, anayasa değişikliğine destek mitinglerinde yürütecekleri kampanyayı anlattı.

Abone ol

Gündemdeki konuları Zaman'a değerlendiren Kurtulmuş, anayasa değişikliğine destek mitinglerinde, "12 Eylül'de referanduma evet, 13 Eylül'den itibaren hükümete hayır" kampanyası yürüteceklerini aktardı. Böylece anayasa referandumuyla hükümetin icraatlarının birbirine karıştırılmaması gerektiği mesajını vereceklerini kaydetti. Numan Kurtulmuş, mağdur edilen herkesten özür dilenmesini önerirken, "Türkiye antidemokratik kara tarihiyle yüzleşmediği sürece demokratikleşemez." tespitinde bulundu.

SP lideri, CHP başta olmak üzere bütün siyasi partilere, darbe dönemleri ve antidemokratik uygulamalarla yüzleşme çağrısı da yaptı. Milletin diziler üzerinden zaten bu hesaplaşmayı başlattığını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Türkiye'nin antidemokratik kara bir tarihi de var. Bu tarihle yüzleşmediği sürece demokratikleşemez. Bu, sağın veya solun değil; ülkenin ortak yanlışı. Menderes'i idam ettiler ama sonunda iade-i itibarla millet ona gönlündeki yeri gösterdi.

Devlet, Deniz Gezmiş'ten Mustafa Pehlivanoğlu'na kadar, ihtilal dönemlerinde mağdur ettiği evlatlarından ve ailelerinden özür dilemelidir. Bu, bir daha darbeler, işkenceler, idamlar olmayacak demektir. Metin Göktepe ve Engin ceber gibi isimlerden de dilenmeli. En iyi iade-i itibar kuşkusuz, demokratik yeni bir anayasa yapmaktır."

Kurtulmuş, Başbakan Erdoğan'ın idam edilenlerin mektubunu okurken ağlamasını ise "İşin insani tarafı" sözleriyle değerlendirdi. O anların samimiyet tartışmasına çekilmesini doğru bulmadığını, "Ben de siz de okusaydınız belki biz de hislenirdik. Başbakan'ın insani durumu ortaya koyduğunu düşünüyorum." ifadeleriyle dile getirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilmesi önerisine de, "Bu öneriyi 1,5 yıl önce biz yapmıştık. Askeri vesayet düzenekleriyle mücadele etmek istiyorsanız, hiç kimsenin askeri ihtilal yapmayı aklından bile geçiremeyeceği bir yasal düzenleme olmalı." diyerek destek çıktı.

KONGRE İYİ TAHLİL EDİLMELİ

SP Genel Başkanı, kongre sonrasında yaşananları da değerlendirdi. "Olayın sıcaklığı geçtikten sonra görülecek ki, bu kongre Türk siyasi tarihinde yer alacak olayların belki başında gelecektir." değerlendirmesini yaptı.

Tartışmaların partinin demokratikleşmeye başladığının da göstergesi olduğuna işaret etti. Partide iki taraf değil, yönetim anlayışları farklı kimseler bulunduğunu söyledi. Kongrenin yenilenmesi yönünde yeterli imza toplanması halinde değerlendirip karar vereceklerini belirtti. Fakat bunun, konuşularak çözülecek konuları daha da derinleştirebileceği uyarısında bulundu. Görüşlerini, geçtiğimiz günlerdeki ziyaretinde Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan ile de paylaştığını aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Parti içi meseleler dedikodu tarzında kamuoyu önünde konuşulmaz. Tartışma normal ama üsluba dikkat etmeli. Hiç kimse sonradan pişman olacağı sözler söylememeli. Hayat politikadan ibaret değildir. Yıllardır oluşmuş kardeşlik hukuku zedelenmesin. 'İktidar ve değişmeden yenileşme' dedik. Hiçbirimizin şahsıyla kaim değildir bu dava. Burası hiçbirimizin malı da, babasının malı da değil. Bu bir medeniyet mücadelesidir."