BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,39
HABER /  GÜNCEL

Kürtleri sabun yapalım bombası

Konda araştırma şirketinin yayınladığı kutuplaşma endeksi, Türk-Kürt kardeşliği adına inanılmaz sonuçlar içeriyor.

Abone ol

Konda'nın anketine göre Türklerin % 52’si Kürt komşu istemiyor. Yıkıcı çözüm isteyen yüzde 45'in içinde 'sabun yapalım' diyenler de var.

Çözüm süreciyle birlikte esen olumlu havayı sarsan araştırma sonuçları Konda'dan geldi.  Kardeşlik mesajlarının dillendirildiği dönemde sokağın nabzı başka türlü mü atıyor? Milliyet yazarı Meral Tamer, Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır ile buluşmasında elde ettiği araştırma sonuçlarını paylaşınca ortalık karıştı.

KUTUPLAŞMA ENDEKSİ

(...) Ağırdır’ın önümüze koyduğu Türkiye tablosundan sizlere birkaç kesit verecek olursam...
* Türkiye’de aile yapısı, bildiğimiz her şeyden daha önemli. Ailelerin hâlâ umudu, kendi üzerlerinden değil çocukları üzerinden bir yerlere gelmek. Çocuk okuyup adam olacak, aileyi kalkındıracak.
* Kutuplaşma, her geçen gün yeni boyutlar kazanarak tırmanıyor.
Artık aileler çocuklarına meslek seçerken bile siyasi kutuplaşmayı görebiliyorsunuz. Tuttuğu partiye göre biri polis olacak derken, karşı taraftaki asker olacak diyor.
* KONDA her 6 ayda bir Kutuplaşma Endeksi hazırlıyor. Özellikle Kürtler konusunda kutuplaşma tavan yapmış durumda Türklerin % 72’si Kürt komşu istemiyor. Endekste her seferinde “Kürtlerle birlikte yaşayalım” diyenlerin oranı da “Kürtleri sabun yapalım” diyenlerin oranı da artıyor.
Son endekste birlikte yaşamaktan yana olanların oranı % 35’ken, sabun yapalım diyenlerin oranı % 45.
* Kürtler dışında da hepimizin canını sıkan birileri var. Kimimizin başörtülüler, kimimizin içki içenler... Kutuplaşma giderek hayat tarzları kutuplaşmasına dönüşmüş durumda ve bu, birlikte yaşama umudumuzu aşındırıyor.

SOSYAL MEDYA TARTIŞTI

Şoke eden sonuçlar sosyal medyada yankı buldu.

Hetman Omeri ‏@HetmanOmeri

İçinizdeki bu kin nefret olduktan sonra Kürtler sabun olsa da köpük olup de size fayda vermez.

Erdogan Aktas ‏@aktaserdogan

Söylemeden geçemeyeceğim. Ertuğrul Özkök'ün bugünkü yazısı, hayatımda okuduğum en kötü köşe yazısı. İnsanlık onuruna hakaret.

Güler Kömürcü ‏@gulerkomurcu

Kürtleri sabun yapalım ifadesi ağır kışkırtma yuklu alçak ruha karanlik beyinlere aittir...cok sıkıntılı gunlerdeyiz

erolgoka ‏@erolgoka

"Kürtleri sabun yapalım" diyecek tek bir insanımız olduğuna inanmıyorum, bu gayri-ciddilik ancak kendini araştırmacı sananlarda vardır! Ayıp

YIKICI ÇÖZÜM İSTEYENLER YÜZDE 45

Şoke eden sonuçlar Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök'ün de gündemindeydi. Yazar, "Yuh artık bu kadar mı" başlıklı yazısında oranlar karşısında duyduğu şaşkınlığı dile getiriyor.  Rakamlara inanamayan yazar, Konda’nın genel müdürünü arayıp sordu. Özkök, Ağırdır'ın korkunç soruyla ilgili merak edilen cevabını taşıdı.

(...)Soruyu “Kürtleri sabun mu yapalım, birlikte mi yaşayalım” diye mi sordunuz dedim.
“Önce bir düzeltme yapayım. Böyle bir soru yok. Rakam da böyle değil.”
Peki ne?
“Biz konuyu ikiye ayırarak sorduk. Bir tarafta ‘Yakıcı, yıkıcı çözüm’. Öteki tarafta ise ‘Yapıcı, barışçıçözüm isteyenler.
Hiç taviz vermeyelim, üzerine gidelim, terörü ezelim, bitirelim diyenler, yani, yakıcı yıkıcı çözümden yana olanların oranı yüzde 45’e yükseldi.
İşte bunların içinde ‘Sabun yapalım’ diyen de var.”
Mesele şimdi anlaşıldı.
Bir düzeltme daha yaptı.
“Kürt komşu istemiyorum” diyenlerin oranı yüzde 72 değil, yüzde 52’ymiş.
Yine de ürkütücü bir tablo değil mi..."