BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,60
HABER /  DÜNYA

Kürtlerden Irak'ta dengeleri değiştirecek hamle

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, petrol hacmini arttırmak ve Kerkük petrolünün ihracat hattına alınması için çalışma başlattı.

Abone ol

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, 2015 yıl sonuna kadar petrol ihracatını 8 kat artırıp günde 1 milyon varile çıkarmayı planlıyor. Kerkük petrolünü de içerecek ihracat bölgede güç dengelerini değiştirecek.

Irak Şam İslam Devleti örgütüyle Sünni aşiretlerin ilerleyişi karşısında harekete geçip Irak'ın kuzeyindeki yeni petrol sahalarını kontrolüne alan Kürtler yeni hamleye hazırlanıyor.

NEÇİRVAN BARZANİ İLE BAŞBAKAN ERDOĞAN NE KONUŞTU?

Bölgesel Kürt Yönetimi petrol ihracatını artırmayı planladığını açıkaldı. Bölgesel Kürt Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami, "Gelecek yıl sonu petrol ihracatımız günde 1 milyon varile ulaşabilir" dedi.

Havrami ihraç edilecek bu petrole Kerkük petrolünün da dahil olacağını belirtti.

neçirvan barzani ankara'ya neden geldi.jpg

PAYLAŞMAKTAN YANA

Kürt Bakan Havrami petrol gelirlerinin paylaşılmasıyla ilgili yeni bir anlaşmanın gerekli olabileceğine de işaret etti. Buna karşın Kürtler, Bağdat'taki merkezi hükümetle işbirliğini sürdürmekten ve petrol gelirini paylaşmaktan yana.

Bölgesel Kürt Yönetimi Bakanı Havrami, Bağdat ile çalışmayı istediklerini, merkezi hükümetin Kerkük'te ihraç edeceği petrolden payını alacağını söyledi. Havrami, "Bağdat ile anlaşmalıyız. Kerkük'teki petrolü tek yanlı olarak pompalamaya başlamayacağız" dedi.

Halen günde 125 bin varil petrol ihraç eden Kürtler'in petrol ihracatını sekiz kat artırmalarının, Irak'taki güç dengesini ciddi biçimde değiştireceği belirtiliyor.

KERKÜK KENTİ NEDEN ÖNEMLİ?
2003'teki ABD işgalinin ardından Irak Kürtleri Irak'taki yeni durumda yıllardır 'hayalini kurdukları'sınırları beklemedikleri bir anda kontrol altına aldılar. Kerkük'ün etrafında artık Irak merkezi hükümetinin askerleri değil peşmergeler var.

Kasım 2013'te Bağdat'taki Maliki hükümeti, Kürtlerin hak iddia ettiği bölgelere Dicle Operasyon Gücü'nü yerleştirdiğinde Irak ordusuyla peşmergeler arasında çatışmaların başlaması an meselesiydi.

Diyala, Kerkük ve Tuzhurmatu kapılarına dayanan Maliki'nin Dicle Operasyon Gücü'ne karşı Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi yollara elindeki tankları konuşlandırmıştı.

El Kaide’den kopan radikal IŞİD militanları üç günde Musul'u alıp, Irak'ın kalbine doğru sokulurken hiçbir direnişle karşılaşmadılar. Maliki'ye bağlı askerler masadaki çaylarını bile bırakıp kaçtılar. IŞİD güçlerinin bunun ardından Kerkük'e doğru yönelmesini fırsat bilen peşmergeler de hızla devreye girerek Kerkük’ü ‘koruma’ altına aldılar.

Bu hamle Kerkük’ü ve üzerinde hemen hemen bütün grupların hak iddia ettiği bu kadim kentin akıbetini bir kez daha gündeme taşıyor.