BIST 9.801
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.430,58
HABER /  POLİTİKA

Kürtlerden bu hikayeyle helallik istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van mitinginde Kürt seçmenlerine seslendi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim çalışmalarının önemli bir ayağı olan ve merakla beklenen Van mitinginde çoğunluğu Kürt seçmenlerden oluşan büyük bir kalabalığa seslendi.

Kürt seçmenlerine birlik ve beraberlik çağrısı yapan Erdoğan, Van'daki seçmenlerinden helallik isterken kendi dedesinin öyküsünü anlattı.

Erdoğan, "Benim Sarıkamış'ta donarak ölen Rizeli dedemle, Sarıkamış'a cephane götürürken yolda donan Vanlı çocuklar aynı toprağın altında koyun koyuna yatıyor. Bizim şehitlerimizde, kıblemiz de bir" dedi.

BDP SİZE NE VERECEK ZANNEDİYORSUNUZ?

Doğu Anadolu'da en büyük rakibi olan BDP'yi de konuşmasında yerden yere vuran Erdoğan, seçmenlerine "4 yıldır sizin hiçbir sorununuzu çözmeyenlerin, size ne vereceğini zannediyorsunuz? CHP, BDP, MHP, PKK, eski siyasiler ve Ergenekon neden ittifak halinde AK Parti'ye saldırıyorlar. Bunu artık görün" dedi.

İNÖNÜ DÖNEMİ BELGELERİNİ AÇIKLADI

1940'lı yıllarda Kürtçe kitap ve plakların yasaklanması için hazırlanan belgeleri de açıklayan Erdoğan, İsmet İnönü üzerinden CHP'ye yüklendi.
"CHP'nin yeni genel başkanı işine gelince 'Biz yeni CHP'yiz' diyor. Ama yeri gelince de 'biz Türkiye'nin en eski partisiyiz' diyor. İşte bunlar bu."

Başbakan Erdoğan, partisinin Van mitinginde Kürt seçmenlerine seslendi. "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları arasında büyük bir kalabalığa seslenen Erdoğan'ın hedefinde ise BDP ve PKK vardı. Kürt seçmenlerine BDP'ye güvenmeyin mesajı veren Erdoğan, Kürt annelere de "Çocukları dağda olanlar çocuklarını ne yapıp etsin dağdan indirsin. Çocuklarının dağa çıkarmak isteyenlere karşı da direnin" çağrısında bulundu.

Erdoğan'ın uzun süredir beklenen Van mitingden öne çıkan bölümler ise şöyle...

DEDESİNİN ÖYKÜSÜYLE SESLENDİ

"Benim rahmetli dedem 1915'te kalkıp Rize'den Kars'a vatanı korumaya gitti. Büyükannem bize dedemin donarak nasıl can verdiğini anlatırdı. Van'ın daha hazin bir hikayesi var. Sarıkamış öncesi cephaneyi cepheye götürecek gençler yok diye, 120 tane Vanlı çocuk Sarıkamış'a doğru yürümeye başladı. 120 çocuk o dondurucu soğukta Sarıkamış'a varıyorlar ama geri dönerken soğuğa dayanamıyor. 22'si dışında hepsi donuyor. Benim Rizeli dedemle Vanlı nice çocuklar Sarıkamış'ta aynı toprağın altında koyun koyuna yatıyor. Çanakkale şehitliği, Filistin aynı şekildi. Biz dostluğun, akrabalığın ötesine geçtik.

DİLLERİMİZ DEĞİL YÜREĞİMİZ ÖNEMLİ

Biz öz kardeşiz, bu ülke hepimizin ülkesi. Bu bayrak hepimizin bayrağı. Nasıl şehitlerimiz birse, biz de biriz. Aynı kıbleye dönüyoruz. Bizim camilerimizden aynı ezan okunuyor. Bizim Besmelemiz, Fatihamız bir. Allah konuştuğumuz dillere değil, yüreğimize bakıyor. Samimiyetimize bakıyor. Biz neden birbirimizin diline, etnik kökenine hor bakalım. Biz neden fitneye, fesata, prim verelim.

HESAPLAŞMA DEĞİL, HELALLEŞME

Kardeşler arasında hesaplaşma değil, helalleşme olur. Biz AK Parti olarak 74 milyon evladın kucaklaşmasını, helalleşmesini isteriz. Biz ayıranlardan değil, kucaklaştıranlardan olduk. Mevlana'nın da dediği gibi, 'Bu dünyaya bölmeye, ayırmaya gelmedik. Biz bölüneni birleştirmeye, kırılanı tamir etmeye geldik.'

ASİMİLASYON BELGELERİNİ AÇIKLADI

1940'larda İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Kürtçe plak ve kitapların yasaklanması ve toplatılmasına ilişkin belgeleri de açıklayan Erdoğan, 1940'ların belgeleriyle CHP'ye yüklendi.

"Bu asimilasyon belgelerinin altında İsmet İnönü'nün ve CHP'li bakanlar kurulunun imzası var. Bu gösterdiğim belgeler sadece tarihi aydınlatmıyor, aynı zamanda yaşanan dramı da ortaya koyuyor. Bunlar bizim dönemimize kadar gelen inkar politikalarının belgeleridir. Bugün ne oldu biliyor musunuz? 1940'larda yasaklanan o kitapları, biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bastık. İşte fark bu! İşte helalleşmek bu. Söylediğimden bu yana biz birçok mesafe aldık. Asimilasyon denilen bir olay kaldı mı?"

NEDEN OHAL'İ KALDIRMADILAR?

Erdoğan konuşmasının büyük bir bölümünde ise BDP'nin desteklediği bağımsız adaylara ve PKK terör örgütüne yüklendi. 'Kürt sorunuyla, PKK sorununu birbirine karıştırmayın' mesajı veren Erdoğan, BDP'nin kasıtlı olarak Kürt sorunuyla, PKK sorununu saptırdığını söyledi.

"Bağımsız olarak dolaşan arkadaşlar, geçişte SHP'nin içinde bulunmuştu. Niye bu sorunları çözmeyi düşünmediler?. OHAL'i kaldırdık, çekiç gücü bölgeden gönderdik. Niye bunları yapamadılar. BDP kasıtlı bir şekilde bunları saptırıyor. Acaba şu ana kadar parlementoda, yerel yönetimlerde benim vatandaşıma ne kazandırdılar? Siz bundan sonra bunların size ne kazandıracaklarını zannediyorsunuz? Halkımı korkutarak, tehdit ederek alacakları birkaç oyla bu ülkede bir şey yapacaklarını mı zannediyorlar? Bunlar benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi olamazlar."

12 EYLÜL'DE OYLAMADAN KAÇTILAR

BDP 'benim partim sürekli kapatılıyor' diye ağlıyordu. 12 Eylül'de partilerin kapatılmasının önlemek için bir madde koyduk anayasa paketine Ama onlar ne yaptılar? Oylamaya katılmadılar. Ne oldu, o madde halkımıza götürülemedi. 12 Eylül'de ülkenin yüzde 58'i evet dedi. Sizler tüm baskılara ve tehditlere karşı yüzde 98 evet dediniz. Artık bazı şeyleri sorgulamanızı rica ediyorum. 4 yıldır Kürt kardeşlerimin hiçbir sorunun çözmeyenler, 12 Eylül'de sokakları ateşe veriyor. Neden milletvekili adaylarına, seçim bürolarına saldırı yapılıyor? Polislerimizi neden öldürüyor?

AK PARTİYE KARŞI İTTİFAK HALİNDELER

Erdoğan, PKK terör örgütünün 'CHP, BDP, MHP ve Ergenekon'la' ittifak halinde olduğunu da söylemekten geri durmadı.
"CHP, BDP, MHP, PKK, Ergenekon neden ittifak halinde AK Parti'ye saldırıyorlar. Çünkü AK Parti çözüm istiyor ve millet AK Parti'ye destek veriyor. Ben Vanlı kardeşimin bunu görmesini istiyorum. Faili meçhulleri yapanlarla, Ergenekonlarla yan yana geçtiler."

ANNELERE SESLENDİ

Ben çocukları dağa gidenleri ne yapıp edip geri çağırmasını. Çocuklarınızı dağa çıkarmak isteyenlere direnmenizi istiyorum. Kürt kardeşlerimden rica ediyorum. Sizin hiçbir inancınızla, sorununuzla ilgilenmeyenlerin, ortalığını nasıl dolandırdıklarını görmenizi istiyorum. Bu BDP, bu terör örgütü yıllarca dini değerlerimizi, inançlarımızı hor gördü. Ne diyorlardı 'Kürtler Medler'den geliyor' dediler. 'Kürtlerin dini İslam değil, Zerdüştlük'tür dediler. 'Kürtler kılıç zoruyla İslamı kabul etti' dediler. Hakkari'de bir imamı öldürecek kadar ileri gittiler."

BDP'YE ANAYASA ÇIKIŞI

BDP'nin desteklediği bağımsız adayların 'AK Parti 400 milletvekili de çıkarsa, onlara yeni anayasa yaptırmayız' sözlerine de sert dille eleştiren Erdoğan, rest çekti:
"Sen nerede yaşadığının farkında mısın? Biz o 400'ü alalım da gücün yetiyorsa o anayasayı yaptırma!"

VAN BÜYÜKŞEHİR OLUYOR

Erdoğan, seçimler öncesi Vanlı seçmenlerine de bir müjde verdi. Seçimler sonrası kurulacak 11 yeni büyükşehirden birini de Van olacağını ve 2014'teki yerel seçimlere Van'ın büyükşehir olarak gireceğini açıkladı.