BIST 9.712
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.428,74
HABER /  DÜNYA

Kürtler Suriye özerk Kürdistanını paylaştı

Kürtler uzun süredir devam eden anlaşmazlığı çözdü, Duhok'taki zirvede Suriye özerk Kürdistan'ı paylaşıldı.

Abone ol

Suriye Kürtlerini temsil eden partiler Kuzey Irak'ta biraraya geldi ve Suriye özerk Kürdistan yönetimini paylaştı. Duhok'tan gelen haberlere göre gündemdeki en önemli madde konusunda anlaşmaya vardı.

Suriye'deki özerk Kürdistan için siyasi partiler arasında anlaşmazlık vardı. Yönetimdeki sandalye payları üzerinde uzlaşamayan partiler Kobani'deki son durum üzerine Mesud Barzani'nin çağrısıyla Duhok'ta biraraya gelmişti.

PAYLAŞTILAR

Kürt sitesi Rûdaw’ın haberine göre, taraflar sandalye dağılımı konusunda uzlaşırken, Rojava yönetiminde ENKS %40,TEV-DEM %40, ENKS’nin göstereceği taraflara %10 ve TEV-DEM’in göstereceği taraflara da %10 temsil hakkı verildi.

Daha önce ENKS, dağılımın %50 - %50 olması gerektiğini savunurken, TEV-DEM ise dağılımın %40 - %40 olmasını, %20’nin de özerk yönetimde yer alan partilere verilmesi gerektiğini savunuyordu.

Taraflar dün gece anlaşma metnini ele alırken, bugün de özerk yönetim konusunu görüşecekler.

DUHOK'TAKİ ZİRVE

Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS) ve PYD (TEV-DEM ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi - EGRK) yöneticileri, 3 gündür Duhok’ta toplantı halinde.

Toplantının gündeminde IŞİD saldırısı altındaki Kobani bölgesi, ortak silahlı güç oluşturulması ve oluşumlar arasındaki sorunların giderilmesi bulunuyor.

Toplantı, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin çağrısı üzerine gerçekleşti. Toplantıya katılan ENKS heyetinde 11, TEV-DEM heyetinde ise 7 kişi yer alıyor.

HEWLER MUTABAKATI

Barzani başkanlığında Erbil’de 11 Temmuz 2012’de bir araya gelen PYD ve 15 Kürt partisi, “Hewlêr Mutabakatı”nı imzalamıştı. Bu toplantıda Suriye Kürt Ulusal Konseyi oluşturulmuştu. Ancak mutabakat bugüne kadar hayata geçmiş değil.

Kürdistan Parlamentosu da, dün, Rojava’nın (Suriye Kürdistanı) “her türlü yönetim biçimine destek vereceğini” karara bağladı. Kürdistan Parlamentosu Genel Kurulu’nda, Rojava'da kurulan kantonlar ile ilişkilerin geliştirilmesine karar verilmişti. Alınan kararlar şöyleydi:

1- Kürdistan Parlamentosu, Rojava halkının her türlü yönetim biçimi hakkındaki iradesine destek verir. Hükümet de resmi ilişkiler geliştirmelidir.

2- Kürdistan Hükümeti, Rojava Kürdistanı’na mali destek vermelidir.

3- Kararlar, taraflarca uygulanmalıdır.

4-Alınan kararların aksi kararlar alınmamalıdır.

5- Kararlar, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanacaktır.