BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,00
HABER /  GÜNCEL

Kürtler Rakka'ya giriyor ABD'den YPG için olay tanım!

RAKKA'da ABD destekli operasyon için start verildi. Dün başlayan Rakka operasyonu sonrası ABD'den YPG ve Kürt güçleri için 'etkili ortak' tanımlaması geldi.

Abone ol

SURİYE'de IŞİD'in merkez olarak kullandığı Rakka kentine Kürt güçleri ve YPG operasyon başlattı. YPG'li kadın komutanın yönettiği operasyona ABD havadan destek veriyor.

Operasyonun ABD'li komutanın Türkiye ziyareti sonrası başlaması dikkat çekici. Şaşırtıcı olan ise Washington yönetiminin Kürt güçleri ve YPG için kullandığı 'etkili ortak' tanımı oldu.

Rakka'ya yönelik operasyon dün saat 14.00 sıralarında başladı. PKK'nın suriye uzantısı olan YPG ve Kürt güçleri ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteği ile Rakka saldırılarını başlattı.

YPG VE KÜRTLER ABD'NİN ETKİLİ ORTAĞI OLDU

Rakka operasyonu başladıktan saatler sonra ABD'den gelen açıklamalar dikkat çekici oldu. Kürtler ve YPG artık ABD için 'etkili ortak' payesi almış durumda.

Bunu da ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner duyurdu. Toner Rakka operasyonu için yaptığı basın açıklamasında “Birkaç grupla birlikte çalışıyoruz. Özellikle de YPG ve Kürt güçleriyle. Açık söylüyorum, IŞİD’in Suriye’nin birçok bölgesinden çıkarılmasında etkili bir ortaktılar” dedi.

KÜRTLERİN ÖZERKLİK İSTEKLERİNİ TANIMIYORUZ AMA...

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, Kobani'ye gizli bir ziyaret gerçekleştirip Kürt güçleri ile görüşmüştü. General Votel, ziyaretine ilişkin, “Amaç, Demokratik Suriye Güçleri’nden bazı komutanları yakından görmekti” açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri sözcüsü Toner da bu görüşmeye ilişkin 'özerliklik isteklerini tanıdığımız anlamına gelmez deyip şunları söyledi;

-“Bu görüşmeler Kürt güçlerle yakın işbirliği içinde olmak istediğimizi gösterir. Onların nelere ihtiyacı olduğunu, sahada ne tür zorluklarla karşılaştıklarını ilk elden öğrenmek istiyoruz. Fakat bu görüşmeler onların özerklik taleplerini tanıdığımız anlamına gelmez” .

OPERASYONU YPG'Lİ KADIN KOMUTAN YÖNETİYOR

Kobani'nin 50 kilometre güneyinde bulunan Ayn İsa Kasabasından 3 kol halinde başlatılan operasyona koalisyon güçlerinin havadan destek verdiği belirtilirken, öncelikle ilk hedefin Rakka'yı kuzeyden kuşatmak olduğu öğrenildi.

Rakka operasyonunu Demokratik Suriye Güçleri komutanları Rojda Felat ve Ebu Feyyad yönetiyor. Rojda Felat YPG'nin kadın komutanlarından biri ve operasyonun başında yer alıyor. 

12 BİN SAVAŞÇI OPERASYONDA YER ALIYOR

Operasyona 12 bin savaşçının katıldığı öğrenilirken, operasyon kapsamında Demokratik Suriye Güçleri’nin ağır silahlarla Rakka’nın kuzeyindeki IŞİD mevzilerini bombaladığı belirtildi. Operasyon kapsamında ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları Rakka’da IŞİD mevzilerini bombalarken, Rakka halkının Deyr ez-Zor kentine kaçmaya başladığı bildirildi.

ABD, sadece Kürt güçleriyle Rakka’yı kurtaramayacağını bildiği için, 200 Arap askerin daha IŞİD’le savaşmak üzere eğitildiğini bildirdi.

Demokratik Suriye Güçleri Sözcülerinden Tackır Kobani, Rakka operasyonu kapsamında güçlerinin Eyn İssa kasabası çevresinden saldırıya geçtiğini ifade ederek, koalisyon uçaklarının da bölgede IŞİD mevzilerini yoğun bir şekilde bombaladığını söyledi.

250 ABD ASKERİ KOBANİ'DE

Demokratik Suriye Güçleri sözcülerinden Kobani, IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’ya düzenlenen operasyon için 250 ABD askerinin Kobani’ye geldiğini açıkladı. Kobani ayrıca, söz konusu 250 askerin hem Rakka operasyonu sırasında koalisyon uçaklarıyla koordinasyonu sağlayacağı hem de kendilerine ağır silah eğitimi vereceğini söyledi.

RUSYA'DAN "DESTEĞE HAZIRIZ" AÇIKLAMASI

Muhaliflerin oluşturduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin Rakka'nın kuzeyindeki son saldırılarında en az 22 IŞİD militanının öldürüldüğünü duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, ülkesinin operasyonda Kürtlerle ve ABD'yle işbirliğine hazır olduğunu açıkladı.