BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,31
HABER /  GÜNCEL

Kürtler Rakka savaşında! Adı niye Fırat'ın Gazabı?

SURİYE'den gelen son dakika haberler gözleri Rakka'ya çevirdi. YPG güçleri ABD hava desteği ile Rakka'ya giriyor. Operasyonun adı ise dikkat çekici : Fırat'ın Gazabı

Abone ol

RAKKA için büyük savaş başladı. ABD'nin desteğiyle YPG ve PYD'nin çatısı altında olduğu DSG güçleri kritik kenti almak için saldırıyor. Operasyonun isminin "Fırat'ın Gazabı' olması ise dikkat çekici. Bu isim Fırat Kalkanı'na bir gönderme mi?

Suriye'nin Rakka kentinin DEAŞ'tan kurtarılması için aylardır hazırlığı yapılan Rakka operasyonu dün başladı. Operasyonu DSG güçleri yapıyor. DSG'nin çatısı altında Kürt, Arap, Türkmen savaşçılar ile YPG ve YPJ'nin (Kadın Koruma Birlikleri) yer alıyor.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri de aktif katılımı ile operasyona destek veriyorlar. ABD havadan bombardıman ile Rakka savaşına katılıyor.

ADI NİYE FIRAT'IN GAZABI OLDU?

Türkiye'nin yakından takip ettiği Rakka operasyonuna verilen isim dikkat çekici oldu. Türkiye'nin Fırat Kalkanı ismini verdiği operasyona gönderme yapıldı. Rakka operasyonunun adı Fırat'ın Gazabı konuldu.

Türkiye Fırat Kalkanı ismini kırmızı çizgilerine vurgu yapmak için koymuştu. Operasyonun ismi, YPG'ye Fırat'ın batısına geçmemesi gerektiği mesajını veriyordu. Merak konusu olan Fırat'ın Gazabı isminin Türkiye'ye bir mesaj verip vermediği, veriyorsa bunun ne olduğu?

ABD : FIRAT'IN GAZABINDAN MEMNUNUZ

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG), “Fırat’ın Gazabı” adıyla Suriye'nin Rakka kenttine yönelik başlattığı operasyonunu “memnuniyetle karşıladığını” söyledi. 

Ashton Carter, Irak'ın Musul kentindeki gibi Rakka'daki operasyonun da kolay olmayacağını vurguladı. Önlerinde zorlu bir mücadelenin bulunduğuna işaret eden ABD'li bakan, "Uluslararası koalisyon, Irak ve Suriye'deki yerel güçlerin IŞİD'i hakkettiği kalıcı yenilgiye uğratması için elinden geleni yapmayı sürdürecek" ifadesini kullandı.

RAKKA'DA ÖNCE İZOLASYON

ABD Başkanı Barack Obama'nın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Suriye'nin Rakka kentinin terör örgütü DEAŞ'tan geri alınması operasyonu kapsamında kentin izole edilme sürecinin başladığını bildirdi.

McGurk, ABD'nin Amman Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, DEAŞ'ın büyük ve çetin bir savaş yürüttüğünü belirterek, "Fakat bizim planlarımız da yolunda ilerliyor. Ne Suriye'de ne Irak'ta dünyanın hiçbir yerinde örgütün sığınağının olmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

BİRİNCİ AŞAMA
Rakka'nın DEAŞ'tan temizlenmesi için operasyonların aşama aşama ilerleyeceğine dikkati çeken McGurk, ilk aşama olan kentin izole edilmesi sürecine bugün başlandığını söyledi.

Ürdün sınırının korunması meselesine değinen McGurk, "Ürdün'e sınırını DEAŞ'tan koruması için yardımcı olacağız. Örgütün Suriye'nin güneyine ulaşmasına izin vermeyeceğiz. Ürdün güvenliği önceliklerimiz arasında." diye konuştu.