BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.245,60
HABER /  DÜNYA

Kürtler petrolü ele geçirdi Arapları kovdu

Irak merkezi yönetimini geren son adımı da Kürtler attı ve tüm petrol rafinerilerini ele geçirdi.

Abone ol

IRAK 3 ayrı devlet olma yolunda hızla ilerken BBC Kürt peşmergelerin Kuzey Irak'ta Bai Hassan ve Kerkük petrol sahalarını ele geçirdiğini duyurdu. 

Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, peşmergenin petrol sahalarındaki Arap işçileri kovduğu ve yerlerine Kürt işçileri bölgeye yerleştirdikleri belirtildi ve eylemler kınandı.

Kuzey Irak'ta Kürtlerin petrol sahalarını ele geçirmesi, Bağdat ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki iplerin daha da gerilmesine neden oldu.

Irak petrol bakanlığı, peşmerge birliklerinin Kerkük eyaletindeki Beyhasan ve Kerkük petrol sahalarındaki kuyulara el koyduğunu duyurdu, "Bu sorumsuzca davranışı nedeniyle Kürt yönetimini uyarıyoruz" açıklamasını yaptı.

Kürt yönetiminden Bağdat'ın suçlamasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Peşmerge güçleri, IŞİD’in ilerleyişinin ardından Irak ordusunun çekilmesi üzerine Kerkük’e girmişti.

Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani, peşmergenin Kerkük'e girmesinin bir gereklilik olduğunu söylemiş ve "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuşmayız" demişti.

IRAK'TAKİ PETROL YATAKLARI

irak-petrol-haritasi-ve-petrol-boru-hatti.jpg
KÜRT BAKANLARDAN BOYKOT KARARI

Dün Nuri El Maliki hükümeti içerisindeki Kürt bakanlar tüm hükümet çalışmalarını boykot etme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Gerekçe Maliki'nin Çarşamba günkü açıklamalarıydı. Maliki, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün militanları için 'güvenli liman' haline geldiğini söylemiş ve Kürt yönetimini "cihatçılara yardım etmekle" tıklayın suçlamıştı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin sözcüsü ise, Maliki için "Artık tamamen kendisini kaybetmiş durumda" demiş ve Başbakanı istifaya çağırmıştı.

GÜVENLİK FİYASKOSU

Maliki hükümeti içerisindeki en üst düzey Kürt olan Başbakan Yardımcısı Nuri Şawez ise, Başbakan'ın ülkede yaşananlar için bir günah keçisi aradığını ifade etti ve "Büyük güvenlik fiyaskosunun üzerini örtmeye çalışıyor" dedi.

KÜRTLER TAM BAĞIMSIZ OLUYOR

Kürdisatan Bölgesel Yönetimi'nde bağımsızlık referandumu çalışmaları sürüyor. Barzani geçtiğimiz hafta, "Artık kaderimizi belirlemenin zamanı geldi. Artık başkalarının bizim kaderimizi belirlemesine izin vermemeliyiz... Kendi kaderimizi tayin etmek üzere referandum hazırlıklarına başlayalım" demişti.