BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.426,66
HABER /  EKONOMİ

Kürtler petrol parasından köşeyi döndü

Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinden çıkan petrol Türkiye üzerinden satılıyor, gelir Halk Bankasına yatarken şimdiye kadar 1 milyar 330 milyon dolar kazandılar.

Abone ol

Kuzey Irak'taki Kürdistan bölgesi petrolden köşeyi döndü, şu ana kadar satılan petrolden 1 milyar 330 milyon dolar kazandılar.

Bu yıl sonuna kadar ihraç edilen Kürdistan Bölgesi petrolünün günlük 450-500 bin varile ulaşması beklenirken, varil fiyatı 81 dolar olacak.

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Tabii Kaynaklar Komisyonu üyesi Dılşad Şaban, “Ceyhan Petrol Boru Hattı üzerinden günlük 200-250 bin varillik ihracat sürüyor. Yıl sonuna kadar bunun 450-500 bin varile ulaşması bekleniyor” dedi.

PARA HALK BANKA YATIRILIYOR

Dılşad Şaban, şimdiye kadar Ceyhan Limanı üzerinden 18 milyon varil petrol satıldığını ve gelirinin de Türkiye’de Halk Bankası’na yatırıldığını, oradan da Kürdistan Bölgesi bankalarına aktarıldığını söyledi.

Şaban, petrol gelirinin 1 milyar 330 miyon dolara ulaştığını, halen 4 milyon varilin gelirinin de alıcılar tarafından Halk Bankası’na ulaştırılmadığını bildirdi.

MAYIS'TAN BU YANA KAZANILAN PARA

Kürdistan Bölgesi Hükümeti mayıs ayından bu yana dünya piyasasına petrol ihraç ediyor. Dünya piyasalarında petrol fiyatlarında gözle görülür bir düşüş olurken, varil başına 86 dolardan alıcı buluyor.

Kürdistan Bölgesi’nden ihraç edilen ham petrolün daha önce 105 dolardan alıcı bulduğunu söyleyen Dılşad Şaban, dünya piyasalarındaki düşüşten sonra bu fiyatın 81 dolara indiğini söyledi.