BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.426,15
HABER /  DÜNYA

Kürtler en kritik kentte özerlik ilan etti

TEL ABYAD kendinden gelen sıcak habere göre Kürtler özerklik alın etti. Reuters ajansı gelişmeyi son dakika haber olarak duyurdu.

Abone ol

ROJAVA'nın Tel Abyad kentinde Kürtler “demokratik özerklik”  ilan edildi. Suriye'deki kritik öneme sahip olan Tel Abyad'daki özerklik ilanı ünlü haber ajansı Reuters tarafından flaş gelişme olarak duyuruldu.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Kobani Eşbaşkanı Ömer Eluş, Haziran ayında koalisyon güçlerinin desteğiyle IŞİD'den alınan Tel Abyad’ın  Kobani Kantonu’na baglandığını söyledi.

REUTERS : ÖZERKLİK İLAN EDİLDİ

Reuters Haber Ajansı, Tel Abyad’da bugün  “özerklik” ilanı hazırlıkları kapsamında  kentin İhtiyarlar  Meclisi’nin toplandığını duyurdu.

Köy Kalkındırma Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kobani Yürütme Meclisi başkanı Xalid Berkel, Savunma Konseyi başkanı Ismet Şêx Hesen, Dışişleri Bakanı Îbrahîm Kurdo, İçişleri Bakanı Bozan Xelîl, Şehitler Konseyi başkanı Mihemed Xan ve TEV-DEM yönetiminden Ayşe Efendî  ve Ehmed Şêxo katıldı.

TEL ABYAD NEDEN ÖNEMLİ?

Suriye son harita tel abyadEtnik olarak farklı toplumları barındıran Tel Abyad, bu yıl ABD hava desteğiyle ÖSO ve YPG ortak operasyonunda IŞİD'in elinden alınmıştı. Tel Abyad'ın YPG kontrolüne geçmesi Kürtlerin Suriye'nin kuzeyinde "kantonlarını birleştirmelerini" sağladı. Bu kantonlar, Halep'in kuzeybatısındaki Afrin, Tel Abyad'ın batısındaki Kobani ve Haseki'nin kuzeydoğusundaki Cizire.

IŞİD'İN İKMAL YOLUYDU

Tel Abyad, IŞİD karşıtı koalisyon için önemli. Zira, bu kent IŞİD'in ikmal yolu olarak kullanılıyordu. Rakka'da IŞİD'e katılmak isteyen yabancı savaşçılar için de geçiş noktasıydı.

Tel Abyad'ın Kürt kantonlarına katılması Ankara açısından ise rahatsızlık verici bir gelişme. Tel Abyad'dan Cizire'ye kadar Türkiye sınırındaki alanda fiilen bir Kürt devleti kurulma aşamasına gelmiş oluyor.