BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.244,81
HABER /  GÜNCEL

Kürtler dirildi 10 yıla Türkiye Kürdistan'ı

Financial Times'da çıkan Kobani analizi bomba tespitler içeriyor. Kobani ile Kürtler'in milletçiliği dirildi. Bir Kürt yetkili 10 yıla Türkiye Kürdistan'ı umudunda.

Abone ol

KOBANİ savaşı Kürtlerin milliyetçilik heveslerini diriltti... Bu tespit Financial Times'da çıktı. Ünlü Ortadoğu Uzmanı Henri Barkey de bomba bir yorumla katıldı;

"Bu çok büyük bir kırılma. İlk defa ABD, Kürtlere Türkiye'nin istediği gibi davranmıyor."

Ortaya çıkan tabloda bir Kürt yetkili de 10-30 yıl içinde Türkiye Kürdistan'ının kurulması umudunda.

Finansial Times Gazetesi, Kobani'deki mücadele nedeniyle bölgede yaşayan 30 milyon Kürdün birleştiğini belirtiyor. Çarşamba günü PYD ve Barzani arasında, Suriye'deki Kürt bölgeleri için ortak bir ordu ve hükümet kurulması konusunda anlaşma imzalandığı ifade edilen haberde, Türkiye'nin bu durumdan rahatsız olduğu kaydediliyor.

KÜRTLER BÜYÜLENDİ

Kuşatma altındaki Kobani'nin Kürtlerin özerklik taleplerinde önemli bir rol oynadığına dikkat çeken yazı, şöyle devam ediyor:

HENRİ BARKEY : TÜRKİYE'YE RAĞMEN

Lehigh Üniversitesi'nden Henri Barkey, son durumu Financial Times'a şöyle yorumluyor:

"Bu çok büyük bir kırılma. İlk defa ABD, Kürtlere Türkiye'nin istediği gibi davranmıyor."

"Kürt milliyetçiliği yeniden alevleniyor. Kürtler, uluslararası kamuoyunda yeniden keşfediliyor."

"Orta Doğu'daki ülkelerde, dağınık bir şekilde yaşayan Kürtler, Kobani'deki savunmanın karşısında adeta büyülendiler.

Kobani, bugüne kadar devleti olmayan Kürtler için, milli bir çağrı haline dönüştü. ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD mevzilerini bombalamasıyla, Kürtler için yeni bir olanak doğdu: Kürtler, bölgedeki etkileri sayesinde, kendilerini Batı'nın önemli müttefiği olarak konumlandırabileceklerini anladılar."

BÜYÜK KÜRDİSTAN KURULABİLİR Mİ?

Gazete, Kürtlerin Türkiye, Suriye, Irak ve İran'daki Kürtleri bir araya getirerek bir ülke kurmalarının hala çok uzak bir ihtimal olduğunu vurguluyor. Ancak Kürtlerin bu karmaşadan kazanç sağlamak istediği ve bu nedenle ortaklaşa hareket ettikleri belirtiliyor. Gazeteye göre bu durum, Kürtlerin bölgedeki ağırlığını artırıyor.

AYNI ODADA OLAMAYANLAR ANLAŞTI

Yazı, şu ifadelere yer veriyor:

"Aldar Xelil, PYD lideri Salih Müslim'in Irak Kürdistanı Başkanı Mesut Barzani'nin yanında oturmasının umut doğurduğunu söylüyor. Xelil'e göre, umut veren şey, Kürt liderlerin kendi aralarındaki güç savaşını bir kenara bırakabilmeleri ve bir ortaklık kurabilmeleri.

Suriyeli Kürt Munzir Ehmed de aynı şeyi söylüyor, 'Bu adamlar adaha önceden aynı odada bile bulunmazlardı' diyor. 'Ama şimdi buluşup konuşuyorlar. Hatta gülüyorlar ve birlikte yemek yiyorlar. Kobani ve ABD baskısı her şeyi değiştiriyor.'

ABD'NİN KÜRTLER'E ISRARI

Kürt yetkililer; ABD, Türkiye, Iraklı Kürtler ile PYD arasında haftalardır Kobani'ye dair gizli görüşmeler yapıldığını söylüyor. Görüşmelerde Kobani'deki savunmanın ve Kürtleri nasıl birleştireceklerinin konuşulduğu öne sürülüyor.

İsmini vermek istemeyen bir Kürt yetkili, özellikle ABD'nin 'Kürtlerin tek bir strateji izlemesi gerektiği' konusunda ısrarcı olduğunu söylüyor ve bunun, ABD'nin desteği için tek koşul olduğunu belirtiyor.

Kürt yetkili, Türkiye'nin PYD'nin, PKK gibi terör listesine alınmasını istediğini, bu nedenle de sonuçtan memnun olmadığını kaydediyor."

SURİYE KÜRT DEVLETİ

Haberde, Suriye'de PYD'nin kontrolündeki bölgenin, Kuzey Irak'taki gibi bir yol izleyebileceği ve "var olan bir devlet içinde özerk bir bölge" olarak inşa edilebileceği belirtiliyor.

Türkiye'nin bölgedeki en önemli müttefiği Irak Kürdistanı'nın buna destek vermesi ve PYD'nin özerk bir bölgeyi yönetmesine olumlu yaklaşması ise, "şaşırtıcı" olarak tanımlanıyor.

KÜRT YETKİLİ : 10 YIL İÇİNDE TÜRKİYE KÜRDİSTANI

Yazı, gazeteye konuşan bir Kürt yetkilinin şu sözleriyle sona eriyor:

"Kürtler hep birlikte tek bir strateji doğrultusunda ilerliyor: Birleşmese bile, birbirine destek olacak Irak Kürdistanı, Suriye Kürdistanı. Ve bir gün, yarın değilse bile gelecek 10-30 yıl içinde, Türkiye Kürdistanı."