BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.246,41
HABER /  GÜNCEL

Kürtler boynunu uzatacak toplum değildir!

Lice'deki gerginlik giderek artıyor. Polis yoğun güvenlik önlemleri alırken olaylarda iki sivil yaşamını yitirdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Lice'de yapımı devam eden karakol inşaatları nedeniyle bölgede yaşanan gerginlik iki gün önce artmıştı. Güvenlik güçleriyle çatışmaya giren iki PKK'lı'nın öldüğü çatışma Lice'deki gerginliği tırmandırdı. 

Lice'de yaşanan gerginliği İNTERNETHABER'e yorumlayan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, "bu durum AKP'nin çözüm sürecinde ne kadar samimiyetsiz olduğunu gösteriyor dedi.

KÜRTLERDE ÖFKE ARTTI

"Lice'de karakol yapımına karşı eylem tepkisini, demokratik tepkisini ortaya koyan sivil insanlara dönük silahlı bir saldırı gerçekleştirildi. Gerçek mermilerin kullanıldğı bir saldırıdan söz ediyoruz. Bir yandan çatışmasızlık, bir yandan diyalog ve çözüm diyen bir iktidar halkın üzerine ateş etti ve iki insanımız hayatını kaybetti.

Bu durum, zaten sürece ilişkin güven problemi yaşayan Kürtlerde, güvensizliği iyice artırdı. Bir yandan barış diyeceksiniz bir yandan çatışmasızlık diyeceksiniz ama öte yandan da silahı halka siz doğrultacaksınız. Bu durum, güvensizliğin yanıonda Kürtlerde çok ciddi bir öfkeye de neden olmuş durumda. 

AKP'NİN SMAİMİYETSİZLİĞİNİ BİR KEZ DAHA GÖRMÜŞ OLDUK

Bu da  AKP iktidarının çözüm konusunda samimiyetsizliğini gösteriyor. Kürtlerin, barış arayışında olan Öcalan'ın uzattığı elin tutulmadığını gösteriyor, tutulmayacağına dair de bir işaret veriyor. Lice olayı, süreç açısından çok kritik bir aşamadır. Bunu Kürtler olarak görmemezlikten gelemeyeceğiz. Bunun değerlendirmesini mutlaka yapacağız. Sivil insanların üzerine ateş açan bir zihniyet bu sorunu nasıl çözecek? Lice olayı gösteriyor ki; zihniyet olarak geçmiş politikalardan farkı yok uygulanan politikaların. Malesef bu durum barış umutlarını zayıflatan bir gelişme. Çözüm sürecinde AKP'nin ne kadar samimiyetsiz olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

KÜRTLER BOYNUNU UZATACAK BİR TOPLUM DEĞİLDİR

Bu toplumun, Lice'nin bir belleği var. Karakol yapımları elbette durmalı. Karakolların ne anlama geldiğini çok iyi görebilen bir toplum var karşılarında. "Barışacaksak neden bu karakollar yapılıyor" sorusunu soruyor halk. Halk, karakol yapımını bir savaş hazırlığı, bir tehlike olarak görüyor ve bunun durdurulmasını istiyor. İktidarın bu mesajı doğru algılaması gerekiyor. Gerçekten de barış olacaksa neden ek karakola ihtiyaç duyuluyor. Zaten sürece dair güven verici bir adım atmamışsın buna karakol ve barajları da ilave etmeye çalışmanın ne anlamı var. Elbette o zaman bu toplum çıkıp bunun hesabıonı soracak. Kürt toplumu boynunu uzatacak bir toplum değildir. Geleneğinde direniş olan bir toplumdan bahsediyoruz. Elbetteki çözüme dair somut adımların atılmasını bekliyor. 

ERDOĞAN GERÇEKTEN BARIŞ İSTİYORSA UZATILAN ELİ TUTMALI

Hükumet artık karar vermeli. Eğer gerçekten barış istiyorsa uzatılan barış elini karşısındaki kadar, Öcalan kadar, samimi şekilde tutacak bir irade açığa çıkarmalı. Yoksa hiçbir şekilde bu toplumu çözüme inandıramazsınız. 

Lice'de yaşananların Erdoğan'ın adaylığına kesin bakılırsa, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini etkileyip etkilemeyeceğini sorduğumuz Tuğluk şöyle cevap verdi:

"Kürt meselesini getirip cumhurbaşkanlığı seçimlerine kurban etmenin bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Kürt meselesi çok daha yapısal ve derin bir mesele. Bu konu çok özgün ele alınmalı. Bu saldırı Erdoğan'ın iktidarı döneminde gerçekleşmiştir. Karşımızda gerçekten hegamonik bir yapı var. Cumhurbaşkanı olsa ne olacak...