BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,99
ALTIN 2.428,64
HABER /  GÜNCEL

Kürtler arasında 'Şengal'de kanton' gerginliği

Mesut Barzani liderliğindeki KDP, PKK'yı, "Kanton kurup Şengal'i Kürdistan'dan koparmayı amaçlamakla" suçladı. KCK ise KDP'ye tepki gösterdi.

Abone ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile KCK (Kürdistan Topluluklar Birliği) arasında Şengal üzerinden gerilim yaşanıyor.

KDP, PKK'yı, "Kanton kurup Şengal'i Kürdistan'dan koparmayı amaçlamakla" suçlarken KCK ise KDP'ye tepki gösterdi.

IŞİD (Irak Şam İslam Devleti), ağırlıklı olarak Ezidiler'in yaşadığı, Irak'ın kuzeyindeki Musul'a bağlı Şengal'e 2014 Ağustos ayında büyük bir saldırı başlatmış, çok sayıda Ezidi Şengal'i terk etmek zorunda kalmıştı.

Saldırı sırasında ve sonrasındaki kaçış yolunda birçok Ezidi esir alınmış ya da ölmüştü.

EZİDİLER KİMDİR? OKUMAK İÇİN .

Kürt güçler, IŞİD ile aylar süren çatışmalar sonrası Aralık ayında yaptıkları açıklamada Şengal merkezinin önemli bölümünü IŞİD'den .

Şengal'de, Peşmerge güçleri, HPG (Halk Savunma Güçleri / PKK'nın askeri kanadı), YPG (Halk Savunma Birlikleri / PYD'nin askeri kanadı) ve silahlanan Ezidilerle IŞİD arasında çatışmalar sürüyor.

KDP: PKK'nin girişimi vatan bütünlüğüne aykırı

KDP, yaptığı açıklamayla PKK'yı, "Şengal'de kanton kurup bölgeyi Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden koparmaya çalışmakla" suçladı.

KDP'ye yakın medya kuruluşu Rudaw'ın haberine göre KDP açıklamasında, "kanton sisteminin Kürt düşmanlarının planlarına hizmet ettiği" belirtildi.

Habere göre açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kürt milleti ve dünyanın Şengal'in kurtuluşunu ve IŞİD'in ortadan kaldırılmasını beklediği bu dönemde, bir grup PKK'li ve çevresi, zorla 'kanton' ve 'özerklik' adı altında Şengal'i Kürdistan Bölgesi'nden koparmaya çalışıyor. Vatan topraklarının bütünlüğüne, milletin birliği ve Ezidiler'in Kürtlük iradesine hizmet etmeyen bu girişim, düşmanlarımızın gücümüzü zayıflatmayı hedefleyen ezeli planıdır."

Rudaw TV'nin yayınına katılan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi, eski PKK yöneticisi Osman Öcalan da "Kanton girişimi Kürt halkının birliğine ve çıkarlarına hizmet etmez. Kanton uygulaması Kandil'in işidir, Abdullah Öcalan'ın değil. Çünkü Öcalan kendi ağzıyla böyle bir şey dile getirmiş değil. PKK Türkiye ve Suriye'de kanton kursun, Şengal'de değil" dedi.

KCK: Kürdistan'dan bağımsız kanton kurma hedefi yok

KCK ise yaptığı açıklamada hem KDP'yi hem de isim vermeden Rudaw'ı eleştirdi.

Açıklamada "Dış İlişkiler Komitesi, Yürütme Konseyi Üyelerimiz ve Eşbaşkanlık bu tür iddiaların doğru olmadığını, Şengal'in Güney Kürdistan'dan koparılmak istendiğine dair açıklamaların gerçek dışı olduğunu defalarca ifade etmişlerdir. Hareketimizin genel düşüncesine uygun olarak Şengal'in Güney Kürdistan federasyonuna bağlı özyönetime sahip olabileceğine dair değerlendirmelerimiz olmuştur" ifadelerine yer verildi.

KCK, geçtiğimiz günlerde Şengal'de Ezidiler tarafından yapılan toplantıda, "kendi öz yönetimlerini oluşturma yönündeki kararların yerel halkın kendisi tarafından alındığını" belirtti.

KCK, toplantıda kanton kurma kararı alınmadığını belirtti:

"Şengal'deki toplantı tamamen Ezidi halkımıza aittir ve kendi öz iradeleriyle bazı kararlar almışlardır. Kuşkusuz bu kararlar en başta da Ezidi toplumunun kendi iradesiyle pratikleştireceği kararlardır. Ancak tüm Kürdistan halkını ilgilendirdiğinden tüm ulusal güçlerle tartışılarak ve belli bir konsensüs içinde pratikleşebilecek hususlardır."

"Şengal'de PKK'nin toplantı yaptığı, yaptırdığı ve Şengal için kararlar aldığı iddiası doğru değildir. Basın-yayın üzerinden aldığımız bilgilerden anlaşıldığına göre Şengal toplantısından bir kanton kurma kararı alınmamıştır. Sadece özyönetim, öz savunma, ekonomi ve daha başka konularda komisyonlar kurulmuş ve çalışmaların başlatılması kararlaştırılmıştır."